13-03-2011, 19:44
a kto umie zrobić kanapkę studencką ?
Wątek kulinarny.
|
13-03-2011, 19:45
W sumie taki zwykły też może być...wiesz do czego użyć gwinta...
Sygnatury nie ma bo wywoływała negatywne emocje:)
14-03-2011, 14:53
hehe dobry pomysł z tymi parówkami w czajniku elektrycznym, bede musiał spróbować, może byc dobre
14-03-2011, 22:08
Na jajecznicę studencką też przepis jest banalny i zajefajny jak wszystko co studenckie ;D
Otwierasz lodówkę, drapiesz się po jajkach i zamykasz lodówkę ;]
09-06-2012, 18:01
Dość tych sucharów.
Omlet ze szpinakiem by Mr.Q
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: Easy Składniki:
Rozmrożony szpinak kładziemy na patelnię, zaczynamy podsmażać z masełkiem na bardzo małym ogniu. Stopniowo dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, vegete, pieprz, oregano. Dzielimy plasterki sera na małe kawałeczki, wrzucamy do szpinaku. Regularnie mieszamy drewnianą łopatką. Gdy ser się stopi, zdejmujemy szpinak z ognia. Do kubeczka dajemy 2 łyżki majonezu, 1 łyżkę chrzanu, szczyptę pieprzu. Mieszamy. Do garnka wybijamy 2 jajka, ubijamy je mikserem. Dodajemy 2 łyżki mąki, ponownie miksujemy. Wlewamy 2 łyżki mleka, dorzucamy szczyptę vegety. Ciasto musi mieć dobrą konsystencję - nie za rzadkie, nie za gęste. Dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy przez 2 sekundki. Rozgrzewamy drugą patelnię. Wlewamy na nią 2 łyżki oleju, rozprowadzamy olej po całej powierzchni. Ustawiamy bardzo mały ogień! Wylewamy ciasto na środek patelni tak, aby powstał okrąg. Przykrywamy przykrywką, czekamy 2 minutki. Odwracamy omlet za pomocą dwóch drewnianych łopatek, ponownie przykrywamy. W międzyczasie podgrzewamy ponownie szpinak na małym ogniu. Gdy omlet jest gotowy (usmażony z obu stron), zdejmujemy go z patelni i kładziemy na talerz. Nakładamy szpinak na jednej połowie, na to sos chrzanowy. Zamykamy omlet. Voila! Smacznego. Omlet z dżemem by Mr.Q
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: Easy Składniki:
Kolejność odgrywa tutaj ważną rolę. Do garnka wybijamy 2 jajka, ubijamy je mikserem. Dodajemy 2 łyżki cukru, miksujemy. Dodajemy 2 łyżki mąki, znowu miksujemy. Dolewamy mleko. Ciasto musi mieć dobrą konsystencję - nie za rzadkie, nie za gęste. Dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy przez 2 sekundki. Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy na nią 2 łyżki oleju, rozprowadzamy po całej powierzchni. Ustawiamy bardzo mały ogień! Wylewamy ciasto na środek patelni tak, aby powstał okrąg. Przykrywamy przykrywką, czekamy. Musimy uważać żeby nie przypalić omleta, karmelizacja cukru przebiega szybko. Odwracamy omlet za pomocą dwóch drewnianych łopatek, ponownie przykrywamy. Gdy omlet jest gotowy (usmażony z obu stron), zdejmujemy go z patelni i kładziemy na talerz. Nakładamy na połowę omleta dżem o naszym ulubionym smaku, zamykamy. Polewamy całość sosem czekoladowym. Smacznego.
09-06-2012, 23:25
Znam inną wariacje do tego ze szpinakiem.
Rozmrożony szpinak bez podgrzewania mieszam z serem feta i świeżym czosnkiem. Tą masę kładę na gotowe naleśniki i podgrzewam w piekarniku, w brytfance kładąc na nie trochę masełka. Niebo w gębie i do tego syte ![]()
20-07-2012, 18:01
''Coś'' by Mr.Q Czas przygotowania: będzie ze 30 minut.
Poziom trudności: Medium Składniki:
Nastawiamy wodę na makaron, dodajemy do niej małą łyżkę soli. Makaron gotujemy przez czas określony na opakowaniu. Pierś oczyszczamy, kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki po umyciu razem z nożkami kroimy w talarki. Bazylię siekamy na drobno. Na jednej patelni podsmażamy kurczaka, na drugiej pieczarki z cebulą. Pieczarki smażymy do całkowitego odparownia wody. Po usmażeniu, kurczaka i pieczarki wrzucamy razem do garnka. Dodajemy śmietanę i bazylię, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut cały czas mieszając. Zlany makaron również wrzucamy do garnka. Całość trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, cały czas delikatnie mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem i odrobiną soli. Porcjujemy wykładając na talerze, posypujemy parmezanem. Smacznego.
29-07-2012, 18:18
Pizza ''De Querto'' by Mr.Q
Czas przygotowania: 1 godzina.
Poziom trudności: Medium Gdy kumple przychodzą na wódkę i nie chcesz rzucać na stół kiełbasy, możesz przygotować szybką i dobrą pizzę. Ciasto:
Do miski odmierzamy 2,5 szklanki mąki tortowej, dodajemy pół łyżeczki soli oraz 5 łyżek oleju. Łączymy drożdze z mąką i wyrabiamy ciasto, dolewając wody w miarę zapotrzebowania. Ciasto musi mieć jednolitą konsystencję. Zostawiamy je w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, czekając aż urośnie. Składniki pizzy:
Wyrośnięte już ciasto wałkujemy formując kształt blachy. Posypujemy blachę mąką, kładziemy na nią ciasto. Ciasto smarujemy podkładem, następnie obsypujemy majerankiem i oregano. Wykładamy pokrojone w kostkę składniki w proponowanej kolejności: cebula, szynka, kukurydza, papryka,mozarella kurczak, ananas, ser żółty. Pizzę wkładamy na termoobieg. 220 stopni, koło 15 minut. Smacznego. ![]() ![]()
14-09-2012, 12:44
[center]Spaghetti[/center]
Oto prosty i smaczny przepis na spaghetti: Będziemy potrzebować mięsa mielonego, około 40dag może być troszkę więcej 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku(jeżeli ktoś wili ostrzejsze potrawy można doprawić granulowanym) 1 średniej wielkości marchew 1 pietruszka Zioła prowansalskie Bazylia Tymianek Makaron Świerze obrane ze skórki pomidory(najlepiej 3 średnie) Przecier pomidorowy Opcjonalnie można dodać trochę groszku z puszki Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami, odstawiamy na miseczkę. Obrane pomidory drobno kroimy i na misce rozgniatamy widelcem. Sok który wypłynie można zostawić, lub odlać. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, z niewielką ilością oleju, bądź oliwy z oliwek. Przez praskę przeciskamy czosnek. Kiedy cebula zacznie się szklić, skręcamy na najmniejszy ogień i dodajemy mięso mielone. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Kiedy mięso nie będzie już czerwone dodajemy marchew i pietruszkę, dodajemy wedle uznania przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek i bazylię, sól i pieprz(jeżeli lubimy ostry posmak w spaghetti można dodać również sproszkowaną paprykę chili, bądź świeżą bez pestek posiekaną) w tym momencie dodajemy o ile chcemy groszek. Smażymy jeszcze chwilę i dodajemy pomidory, jeżeli zostawiliśmy z nich sok dolewamy troszkę wody, jeżeli nie zalewamy wszystko wodą. Przykrywamy i dusimy najlepiej około pół godziny. Na ostatnie dziesięć minut zdejmujemy pokrywę tak, żeby odparować jak największą ilość wody. Tak przygotowany sos nakładamy na makaron dla smaku można dodać trochę sera na wierzch, bądź po odparowaniu wody dodać do sosu sporą ilość sera i roztopić. Smacznego. Sos można również używać w zapiekankach makaronowych, lub lasagne. Jeżeli uznacie, że marchew jest jeszcze twardawa poduście jeszcze trochę czasu. [center]Faszerowana papryka[/center] 6 Papryk Na oko 4-5 garści mięsa mielonego 4 ząbki czosnku Szklanka ryżu 2 średnie cebule 20-30dag pieczarek trochę startego żółtego sera. sproszkowana papryka słodka i ostra sól i pieprz. Przegotowujemy 2 szklanki wody w garnku. Kiedy woda zacznie wrzeć skręcamy gaz na minimum i dodajemy ryżu. Przykrywamy i czekamy aż całkowicie wchłonie wodę. W między czasie siekamy cebulę. Wrzucamy ją na olej wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Po zeszkleniu dodajemy mięso mielone dokładnie mieszamy i dosmażamy. Odkładamy je do większej miski. Posiekane pieczarki dodajemy do garnka i smażymy, aż cała powstawała w wyniku smażenia woda odparuje. W między czasie dodajemy do mięsa ugotowany ryż. Potem usmażone pieczarki. Mieszamy i dodajemy przyprawy wedle uznania. Po ostygnięciu masy przecinamy na pół papryki i oczyszczamy środek z nasion. Przemywamy i na spód dodajemy trochę startego sera i wypełniamy nadzieniem. Wierzch posypujemy szczerze serem i możemy po wierzchu posypać ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika, do momentu w którym ser się rozpuści i papryka lekko zmięknie. Smacznego! ;]
08-11-2012, 17:34
Wątróbka indycza z cebulką, by Mr.Q
Czas przygotowania: 20 minut.
Poziom trudności: Easy Składniki:
Przygotowanie: Wątróbkę oczyścić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać smalec. W międzyczasie obtoczyć wątróbkę w mące i od razu wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć pod przykryciem. Gdy jedna strona ładnie się już zetnie, odwracamy wątróbkę i na patelnię wrzucamy cebulę. Przykrywamy, co jakiś czas mieszając. Ja smażę do całkowitego wysmażenia krwi. Na chwilę przed końcem obróbki cieplnej, przyprawiam vegetą i pieprzem. Jeśli przyprawimy zbyt szybko, wątróbka może nie być krucha. Według mnie najlepiej podawać ze świeżą bułką i kuflem piwa. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|