Stereotyp gracza
Każdy chyba mniej więcej słyszał o czymś takim i ma jako takie wyobrażenie o stereotypie gracza. Szczególnie media, tv i prasa, mają tutaj najwięcej do powiedzenia. W Polsce mamy dalej ciemnogród i gracz w wieku powyżej 20 lat uznawany jest za zdziecinniałego i z lekka niepoważnego. Na zachodzie i w Stanach tymczasem średnia wieku przeciętnego gracza wynosi grubo powyżej 20-stki.

Oderwany od rzeczywistości, zdziecinniały, z lekka "przywieszony" nałogowiec nie potrafiący oderwać się od monitora, nierzadko nie odróżniający rzeczywistości wirtualnej od tej "prawdziwej". Nie ma zbyt wielu kolegów, nie wspominając o przyjaciołach, jest antyspołeczny i antytowarzyski - nigdzie nie wychodzi. To jest najbardziej ekstremalna wizja nas jako graczy.

Wiadomo, że stereotypy są krzywdzące, bo uogólniają i wszystkich wrzucają do jednego wora, oraz zafałszowane. Co wy o tym myślicie? Przejawiacie którąkolwiek z cech stereotypowego gracza? Spotkaliście się z czymś takim? A może znacie kogoś, kto jest świetnym przykładem takiej osoby albo zupełnym zaprzeczeniem i odwrotnością?
You wanna play games? Okay, I'll play with you. You wanna play rough? Okay! Say hello to my little friend!

[Obrazek: montana_pl89.png]
Odpowiedz
Patrząc na siebie i mojego brata... Nie wiem, co to jest stereotyp gracza :) jestem świetnym sportowcem, świetnym piłkarzem (zdrowie mi zabroniło grać, bo dziś byłbym pewnie w Realu :)), zawsze miałem wielu kolegów, dla kobiety zawsze miałem czas i na wiele, wiele innych rzeczy. Z kolei brat miał mnóstwo czasu na książki, w akademiku się wyszalał i jest mega inteligentnym człowiekiem, który ma naprawdę "potężną" głowę i do tego jest wykształcony. Żeby nie było, że jestem zarozumiały, troszkę ubarwiłem to wszystko, żebyście mi uwierzyli, że tak jest :)
Jak widać można dużo grać, ale robić też mnóstwo innych rzeczy.

Pozdrawiam,
Dexter :)

Kratos, co Ty robisz o 3:50 na kompie? :D nudzi Ci się? :D lepiej się prześpij :P
Odpowiedz
Stereotyp jak każdy inny :\ np. stereotyp o blondynkach itp. przecież 7/8 to nie prawda. Osądzimy kogoś, że jest przysłowiową "blondynką" tylko po kolorze włosów ? Czysty absurd. Może i rzeczywiście siedzę długo na konsoli/komputerze, ale mam przyjaciół, od niedawna dziewczynę :D oraz hobby, które wymaga nieco poświęcenia ( modelarstwo ) a w sporcie raczej nie jestem zbyt dobry ( zdrowie ). Tak więc podsumowując ten stereotyp też krzywdzi sporą część społeczeństwa ( mam na myśli użytkowników konsoli/komputerów itp. )
PlayStation2 Slim SCPH-79003 (nieprzerobiona) :D:D

Mam loki ^^ :P

"Aj beliw Aj ken flaj,
Aj beliw Aj ken tacz di skaj"
Odpowiedz
No tak, krzywdzi, bo znajdzie się taki jeden z drugim, który rzuci matkę krzesłem, bo ta wyjęła mu wtyczkę od konsoli albo inny świrus z nożem, który chlapnie, że zrobił to, bo widział w grze i jesteśmy załatwieni. O tych "wszechstronnych" graczach się nie mówi, bo to jest mało interesująca pożywka dla mediów.

Co do innych stereotypów o blondynach właśnie, rudych itp. to nic nie mam, są śmieszne i przynajmniej jest się z czego pośmiać. Ale stereotyp gracza irytuje mnie bardzo.

(27-08-2010, 07:59)Dexter napisał(a): Kratos, co Ty robisz o 3:50 na kompie? :D nudzi Ci się? :D lepiej się prześpij :P

To była 2:50 ;p Akurat spać szedłem i sobie pomyślałem, że muszę jakiś dobry uczynek zrobić zanim się walnę w kimę :D Zresztą jak ty pisałeś swojego posta o 8 rano to ja spałem w najlepsze xD
You wanna play games? Okay, I'll play with you. You wanna play rough? Okay! Say hello to my little friend!

[Obrazek: montana_pl89.png]
Odpowiedz
Jeżeli chodzi o mnie to potrafię się oderwać od ekranu, choć jak napotkam jakąś bardzo interesującą grę to powiem, że jest ciężko, lecz nałogowcem na pewno nie jestem. Uwielbiam sport, głównie piłkę nożną i "freestyle" staram się regularnie biegać, także nie ma dnia, w którym bym nie uprawiał sportu. Znajomych za dużo nie posiadam, nie jest to spowodowane grami video,po prostu wolę unikać niektórych ludzi.

Tyle z mojej strony :-)
Odpowiedz
jeśli chodzi o mnie to przy grach zbyt dużo czasu nie spędzam.
Lubię bardzo a nawet kocham piłkę nożną, gram w klubie.
Mam 16 lat więc niezbyt dużo, czas zajmuje jeszcze szkoła.
No ale tak w wakacje przy prawie calym dniu wolnym i tak gram tylko w ramach odpoczynku po meczu/treningu.
Od gier sto razy bardziej wolę chocby i nawet nudzic sie na dworzu z kolegami.

Moim przeciwieństwem jest mój kiedys bardzo bliski kolega.
On niemal cały dzień spędza przy grach.
Są wakacje, już rodzice go z domu wyganiają, po prostu się uzależnił od gier.

Także wszystko zależy od gracza, bo mozna grac ale we wszystkim trzeba znac umiar.
Odpowiedz
Stereotypowo graczem powinien byc takze oczywiscie mezczyzna, bo dziewczyny przeciez nie graja. A jesli juz, to tylko w gry o kucykach, psach, ewentualnie w simsy. Jesli dziewczyna gra, to oczywiscie jest brzydka, bez chlopaka/lesbijka itd. Dosc krzywdzace. Kilka razy, kiedy pytalam o "CD-Action" w sklepie spotykalo mnie "dla brata?". Ogolnie, przekonalam sie, ze gracze, jak ludzie - dziela sie na tych madrzejszych i tych mniej. Sa tak samo zroznicowani jak kazda inna spolecznosc ;)
Odpowiedz
Stereotypowy gracz jest przede wszystkim aspołeczny. Nie potrafi odnaleźć się w grupie osób nie grających. Jest to oczywiście nie prawda i właściwie wszyscy gracze których spotkałem są bardzo towarzyskimi osobami. Takie wrażenie może sprawiać fakt pewnej alienacji gracza podczas grania. Jeżeli spojrzeć z boku na osobę grającą w dowolną grę to jest ona jakby wyjęta z rzeczywistości. My oczywiście wiemy że taki stan trwa właściwie tylko podczas gry, a na co dzień jest zupełnie inaczej nie mniej jednak wiele osób nie zagłębia się za bardzo w to co postrzegają. Ot widzą człowieka do którego nie dociera nic z zewnątrz i od razu oceniają takiego osobnika jako aspołecznego.
Playstation 2 Slim SCPH-77004, 3xDS2, FMCB
Inne konsole: SMS II, MegaDrive, PSOne, Dreamcast, Xbox, Xbox 360

[Obrazek: XsKg1.gif]
[Obrazek: 1N8cslJ.jpg]
Odpowiedz
To samo można powiedzieć o gimnazjalistach. Są oni uważani za pustych i zboczonych debili. Jak ktoś napiszę coś głupiego to zaraz gimnazjalista. Często też wielu ludzi, gdy usłyszy, że ma do czynienia z gimnazjalistami, nie chcę z nimi mieć żadnego kontaktu lub traktują go jak nic nie wiedzącego gówniarza. A mamy na forum świetny, że tak nie jest ;] (no dobra, wiem, że już nie jest, ale przyznacie, że przykład dobry...)
[Obrazek: CrashBandicoot.gif]
Odpowiedz
Gracze to jedna z najbardziej zróżnicowanych grup społecznych, a to wszystko dlatego, że graczem może być każdy. Może nim być nastolatek, który po powrocie ze szkoły przesiaduje przed ekranem monitora i traktuje to jako rozrywkę, czy też zapracowany trzydziestolatek próbujący podczas gry zapomnieć o problemach dnia codziennego. Niestety, ale i tak większość ludzi po usłyszeniu słowa "gracz" wyobraża sobie niezwykle ekstremalny obraz - nałogowca spędzającego cały dzień przed komputerem i zaniedbującego potrzeby fizjologiczne.

Taką opinię o graczach wykreowały głównie media, które zwracały uwagę na skrajne przypadki uzależnienia od gier wideo. Sytuacja podobna do tej wspomnianej w wypowiedzi wyżej traktującej o gimnazjalistach. Niewielki, ale wyróżniający się procent zdemoralizowanych gimnazjalistów kształtuje i uogólnia obraz całości. Niestety na tym polegają stereotypy, że są krzywdzące.
[Obrazek: PaultheGreatPL.png]
Odpowiedz