PS2- co kupic, jak przerobic, ogolnie
Witam. Chcialbym kupic PS2 :) Kiedys (4 lata temu, gdy mialem 13 lat) bylem szczesliwym jego posiadaczem, lecz laser cos zaczynal skrobac (nie dbalem zbytnio o gry ani o sama konsole, bylem jeszcze maly :D ) i sprzedalem go. Zająłem sie komputerami i poszedlem bardziej na programistyke i ogolnie komputery a konsole juz opuscilem. Teraz gdy poszedlem do kumpla ktory mial PS2 i gdy zagralem w jedna z moich ulubionych gier to oczywiscie sentyment wzial gore i natychmiast chcialem PS2 :). Rzecz jasna pomyslalem czy nie lepiej xboxa 360 bo jest tylko pareset drozszy a wiele lepszy, wiec wyprobowalem go i zagralem w rozne gierki (gta, cod 4, fear, soul calibur i AC2), lecz to wszystko jest na PC... A gierki ktore darze uczuciem i w ktore gralem i znow chcialbym zagrac sa tylko na ps2. Do dzis pamietam zarwane noce nad tekkenem, fifa street 2, ssx (mialem prawie wszystkie :D) wszystkimi burnout'ami, killzon'em czy malo popularnym ale zajebistym black'iem albo superowa seria devil may cry :D o albo final fanstasy. Niektore z nich mam jeszcze w szafce i tak sobie na nie patrze i mowie kurde musze znowu w to zagrac.

No i teraz zadanie dla Was. Liznąłem troche info o PS2 ale nie na tyle zebym wiedzial jaki typ i model kupic, bo do tego trzeba juz wiecej wiedzy, wiem z doswiadczenia o kompach :D. Wyczytalem ze niby w niektorych modelach cos sie z zasilaczem dzieje czy jakas inna seria zostala wydana za jakims wadliwym laserem i inne jakies pierdoly ale to wszystko jest takie pogmatwane, a nie chcialbym kupowac ps2 i po 2 miesiacach cos w nim wymieniac... chce kupic dobry, porzadny model konsoli.

Prosilbym rowniez o doradzenie metody przerobienia konsoli, bo takze wyczytalem ze iles tam jest metod, lecz takze wszystko pogmatwane, nie ma podanych wad i zalet danej metody (a tak bym chcial :D). Ogolnie chcialbym zeby byla to metoda ktora ma najwiecej zalet, wiadomo. jesli chodzi o lutowanie i rozkrecanie to nie ma z tym wiekszego problemu bo mam tate dla ktorego takie rzeczy jak skrecanie lutowanie czy inne techniczne rzeczy nie sa problemem. Rowniez jesli trzeba bedzie cos z plytkami robic czy cos programowac to rowniez nie ma problemu bo jak pisalem poszedlem w komputery i w programistyke wiec rowniez nie ma problemu. Po prostu wady i zalety metod.

Ogolnie to:
-jaki model konsoli
-jaka przerobka, wady i zalety

aha i jeszcze jedno: prosilbym o wypowiedz tylko ludzi znajacych sie na tym, nie cos typu "przerob metoda X bo ja tak mam i jest zajebisty kit z tym ze mowia ze zaraz siadzie laser i tak jest zajebisty"

Pozdrawiam.
Odpowiedz
Teraz będziesz mógł jedynie nabyć model 90004 gdyż jest to najnowsza i zarazem ostatnia z modeli PS2.
Ja bym radził Ci kupić Starszy model jak np. z serii 7XXXX (zależy czy chcesz nowa konsole czy używaną).Dlaczego bo można instalować FMCB(zależy czy chcesz ten sposób przeróbki)

Sa 3 rodzaje(przeróbki) dzięki którym odpalisz kopie:

SWAM MAGIC- Jest to płyta którą podmieniasz(więcej poczytasz na necie :P)
CHIP- Przeróbka polegająca na wmontowaniu chipa (ingenerowanie w elektronike konsoli)
FMCB- ''Exploita'' instalowany na karcie pamięci,według mnie najlepsza.Darmowa i daje większe możliwości niż odpalanie tylko kopii.

Model 90004 tym sie wyroznia od innych ze ma wbudowany zasilacz, nie jest awaryjna lecz zależy tez jak się dba o konsole.
Jak chcesz jeszcze coś dokładniej wiedzieć Pisz :)
Ps2 Slim SCPH-77004(Silver)
Ps3 Slim,Fat
PSP
Odpowiedz
czyli na modelu 9kX nie da sie przerobic metoda FMCB?
Czy oprocz modeli 9k i 7k sa tez inne w wersji slim (faty mnie nie interesuja)? poniewaz na allegro widze ludzie nie podaja modeli.
a kurcze widze najnowsza jest na allegro za 250zl zadbana widze prawie nowa spojrz
http://allegro.pl/konsola-sony-playstati...54115.html
tylko 2h zostaly i nie wiem czy brac bo widzialem ze rzeczywiscie metoda FMCB jest najlepsza

edit: a juz widze tematy ze nie dziala...
kurna a 9k ale trudno
edit2: a teraz iwdze ze na niektorych dziala... czy ktos moglby mi pomoc wyjasnicna ktorych wersjach 9k dziala?
Odpowiedz
(24-12-2010, 14:01)Kop3r napisał(a): czyli na modelu 9kX nie da sie przerobic metoda FMCB?
Czy oprocz modeli 9k i 7k sa tez inne w wersji slim (faty mnie nie interesuja)? poniewaz na allegro widze ludzie nie podaja modeli.
a kurcze widze najnowsza jest na allegro za 250zl zadbana widze prawie nowa spojrz
http://allegro.pl/konsola-sony-playstati...54115.html
tylko 2h zostaly i nie wiem czy brac bo widzialem ze rzeczywiscie metoda FMCB jest najlepsza

edit: a juz widze tematy ze nie dziala...
kurna a 9k ale trudno
edit2: esz kurna a teraz iwdze ze na niektorych dziala...
FMCB- nie działa na modelach PS2 - 90004. Fmcb działa tylko z wersjami oznaczonymi jako 8a i 8b. W innych przypadkach ( np 0a i 0b ) karta nie zadziała.
[Obrazek: 149b7g9.png]
Odpowiedz
no no tutaj juz znalazlem dokladne info http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2-F...trona7.php
Cytat:Oczywiście FMCB jest kompatybilny z KAŻDYM modelem PS2, za wyjątkiem tych z firmware powyżej wersji 2.20!. Tak się akurat składa, że SCPH-9000x występują z dwoma wersjami fw: 2.20, na którym wszystko działa jak należy i tym nieszczęsnym 2.30, w którym Sony wyłączyło OSD Update, a więc nie zadziała na nim ani FMCB ani żaden inny "exploit" tego rodzaju
Odpowiedz
Nie tyle karta, co FMCB ;)
Odpowiedz
Czyli spraw zalatwiona. Najlepiej kupic model 7k ew. 9k z wersja firmware 2.2.

a tak ostatnie pytanie ile jest tych modeli ps2? 3k 5k to faty a slimy to 7k i 9k czy cos jeszcze?
a i czy mozna odpalac gry z pozycji pendrive'a?
Odpowiedz
Mozna odpalać gry w PD. Jak się ma FMCB.
a NA 1 Sam odp. :P

Zresztą czytaj :P :

http://pl.wikipedia.org/wiki/PlayStation_2
Ps2 Slim SCPH-77004(Silver)
Ps3 Slim,Fat
PSP
Odpowiedz
i jeszcze jedno (zawsze musi sie cos nawinac)
Chodzi o podlaczenie do tv. Mam wejscie AV i component in (audio i video). Co obsluguje konsola, a jesli wszystkie to ktore jest lepsze?

Edit: poprzednia aukcje juz jest out poniewaz jest to wersja 0d. a co myslicie o tym? http://allegro.pl/konsola-ps2-slim-scph-...69714.html akurat jeszcze mieszkam w Poznaniu :)
Odpowiedz
Może być, tylko musiałbyś dokupić kartę pamięci. Na dołączane gry nie patrz, bo aktualnie większość jest bardzo tania.
Odpowiedz