Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
tak jak w temacie postanowilem przerobic swoja stara konsolke, nic mi nie stoi w sumie na przeszkodze procz wyboru modbo. sa dwa modele w sumie dostepne ktore moge kupic w kraju reszta to wysylka z chin bede czekal wieki a wiec. jak widac w temacie posiadam ps2 slim scph-90004 8B i nie wiem czy kazdy modbo bedzie z nim kompatybilny mam dwie wersje chipa na oku, pierwszy to:
MODBO5.0 V1.93
a drugi to :
MODBO750 1.99
i teraz pytanie ktory by sie nadawal do mojej konsolki oraz jakie kabelki polecacie ? 1mm ? styknie z gory dzieki za info pozdrawiam!
Liczba postów: 1017
Liczba wątków: 0
Jeżeli nie zamierzasz odpalać gier z PS1 to wystarczy Ci FMCB, a jak już musisz mieć chipa to ponoć fw 1.93 jest lepsze bo to oficjalne oprogramowanie, niby z 1.99 mogą być problemy, ale niech się wypowie ktoś kto używa chipa. Co to przewodów to najlepiej kynar 0,24mm, na 1mm grubasa szkoda nerwów :)
PSX, Xbox, PS2, X360, PSP, GC, Wii, MD, PS TV, SNES, Famiclone, DC, GBA, PS4, DS, PS3, 2DS, XSX
(08-12-2018, 15:18)tomx1989 napisał(a): Jeżeli nie zamierzasz odpalać gier z PS1 to wystarczy Ci FMCB, a jak już musisz mieć chipa to ponoć fw 1.93 jest lepsze bo to oficjalne oprogramowanie, niby z 1.99 mogą być problemy, ale niech się wypowie ktoś kto używa chipa. Co to przewodów to najlepiej kynar 0,24mm, na 1mm grubasa szkoda nerwów :)
dzieki za odpowiedz kabel juz zamowilem 0.25mm mysle ze bedzie Ok a co do chipa to mysle ze poczekam jeszcze az wiekszosc osob sie wypowie bo z tego co wyczytalem na necie nie kazdy modbo dziala z slimka scph 90004. co do FMCB to nie skorzystam poniewaz rownie dobrze mam tez swap magica a robie to po prostu z nudy : ) zawsze chcialem przerobic sobie konsole hehe... mam nadzieje ze sie uda jesli cos spiernicze to zawsze jest ps4
Liczba postów: 550
Liczba wątków: 39
Jeden z prawie ostatnich (8B) modeli kompatybilnych z FMCB (8C to loteria).
Swap magic jest trochę uciążliwy.
Ale mając swap magic można w bardzo prosty sposób zainstalować FMCB:
https://web.archive.org/web/201201151455...magic.html.
Dzisiaj nawet wyszła nowa wersja z usprawnieniami dla instalatora (jak będę miał czas to przynajmniej wrzucę changelog):
https://www.playstationforum.pl/thread-3...31816.html.
Z FMCB i ESR lub OPL uruchomisz bardzo dużą ilość gier PS2 z praktycznie każdego urządzenia (DVD, USB, ETH)
bez jakichkolwiek problemów.
Spróbuj zobacz, jak się rozczarujesz to wlutujesz sobie chipa.
BTW Teoretycznie dla gier z PS1 można pobawić się z POPStarterem.
Jak mogę, to pomogę.
(08-12-2018, 16:26)Jolek napisał(a): Jeden z prawie ostatnich (8B) modeli kompatybilnych z FMCB (8C to loteria).
Swap magic jest trochę uciążliwy.
Ale mając swap magic można w bardzo prosty sposób zainstalować FMCB:
https://web.archive.org/web/201201151455...magic.html.
Dzisiaj nawet wyszła nowa wersja z usprawnieniami dla instalatora (jak będę miał czas to przynajmniej wrzucę changelog):
https://www.playstationforum.pl/thread-3...31816.html.
Z FMCB i ESR lub OPL uruchomisz bardzo dużą ilość gier PS2 z praktycznie każdego urządzenia (DVD, USB, ETH)
bez jakichkolwiek problemów.
Spróbuj zobacz, jak się rozczarujesz to wlutujesz sobie chipa.
BTW Teoretycznie dla gier z PS1 można pobawić się z POPStarterem. wlasnie wgralem tego calego mcboota na memorke konsola po restarcie juz pokazuje logo mcboot wsztyko ladnie ale jak wkladam plyte i naciskam luanch disc to nawet plyta nie kreci... jak dla mnie lipa wiecej z tym zabawy jak z swapem myslalem ze to dziala na zasadzie jak chip, czyli: wkladasz plyte naciskasz power button i grasz a tu tez trzeba sie bawic hehe ::)ak czy owak dzieki za pomoc, zamowilem juz modbo 5.0 poniewaz wyczytalem ze dzieki niemu moge tez odpalac gry z pendrive itp. przy okazji bede mial troche zabawy hehe jak dojdzie i zrobie o ile bedzie chodzic to wstawie foteczki :)
(08-12-2018, 17:41)Kuboszki napisał(a): wlasnie wgralem tego calego mcboota na memorke konsola po restarcie juz pokazuje logo mcboot wsztyko ladnie ale jak wkladam plyte i naciskam luanch disc to nawet plyta nie kreci... jak dla mnie lipa wiecej z tym zabawy jak z swapem myslalem ze to dziala na zasadzie jak chip, czyli: wkladasz plyte naciskasz power button i grasz a tu tez trzeba sie bawic hehe ::)
Jaką płytkę włożyłeś?
Oryginały odpalają się normalnie.
Aby uruchomić kopię gry z PS2 najpierw należy zgrany obraz (ISO) gry spatchować.
Są od tego dwie aplikacje:
Później musisz tak spatchowaną grę wypalić.
Potem kopiujesz ESR beta r9b na kartę pamięci.
W Free MCBoot Configurator -> Configure ESR Path...-> Path?
ustawiasz ścieżkę dla ESR. Save CNF to MC?.
Jak to zrobisz to kopie (spatchowane) powinny uruchamiać się automatycznie.
Launch disk ci nie pomoże jeśli płyta nie jest prawidłowo rozpoznawana.
(08-12-2018, 17:41)Kuboszki napisał(a): ak czy owak dzieki za pomoc, zamowilem juz modbo 5.0 poniewaz wyczytalem ze dzieki niemu moge tez odpalac gry z pendrive itp. przy okazji bede mial troche zabawy hehe jak dojdzie i zrobie o ile bedzie chodzic to wstawie foteczki :)
Nie wiem co to za magia, ale pewnie jest to OPL, którego też można uruchomić za pomocą FMCB.
Jak mogę, to pomogę.
Liczba postów: 2159
Liczba wątków: 62
Weź tego nie słuchaj chłopie bo dla nich FMCB to jak złapać Boga za nogi, tylko spawaj chipa. Internet mówi że 9xxxx działa z Modbo 5.0, nie miałem wiele do czynienia z ostatnim slimem i tym modbo więc nie mam pewności.
Ja do modbo używałem kabli z ATA40 i ATA80 obydwa się nadają, nie wiem możliwe że to co zamówiłeś jest coś w podobie.
Co prawda FMCB nie działa jak piszesz, w sensie nie ma tam jakiegoś kombinowania bo też działa na zasadzie wkładasz i grasz. Z tym, że trzeba pamiętać by spatchować ISO przed wypaleniem, nooo i wiadomo, że chip jest najlepszy, bo pozwala odpalić wszystko.
http://www.ps2-home.com/forum/viewtopic.php?t=6364 tu masz temat ze schematami, z tego co mówią robisz wg schematu od 4.0 także nic tylko się cieszyć.
Liczba postów: 1017
Liczba wątków: 0
(13-12-2018, 13:27)Szymon napisał(a): Weź tego nie słuchaj chłopie bo dla nich FMCB to jak złapać Boga za nogi, tylko spawaj chipa. Tylko że podczas lutowania chipa może uwalić konsolę, trzeba pamiętać że w tym modelu przewody lutuje się bezpośrednio do nóg procesora i bez dobrej lutownicy z regulacją temp. i cienkim grotem lepiej nie podchodzić. Chip to zbędna ingerencja w elektronikę, tylko do gier z PS1 się przydaje, których większość i tak można odpalić przez emulator z USB.
(13-12-2018, 13:27)Szymon napisał(a): Ja do modbo używałem kabli z ATA40 i ATA80 obydwa się nadają, nie wiem możliwe że to co zamówiłeś jest coś w podobie. Przewody z taśmy 40 są sztywne i dosyć grube, z 80 lepiej się nadają o ile da się je pobielić, bo raz trafiłem na takie w których prędzej cała izolacja się stopiła zanim się pobieliły ;)
PSX, Xbox, PS2, X360, PSP, GC, Wii, MD, PS TV, SNES, Famiclone, DC, GBA, PS4, DS, PS3, 2DS, XSX
Teoretycznie można również pobawić się z PSXLauncher.ELF dla gier z PS1, ale trzeba mieć co najmniej jedną oryginalną grę PS1 i zablokować sensory otwierania klapki.
Nie jest to zbyt wygodne rozwiązanie, tak samo jak Swap Magic również nie jest wygodny, ale alternatywa jest.
Jak mogę, to pomogę.
Liczba postów: 2159
Liczba wątków: 62
Cytat:Chip to zbędna ingerencja w elektronikę
Ingerencja nie jest zbędna, ponieważ to właśnie ona gwarantuje mi osiągniecie zamierzonego celu.
Cytat:Przewody z taśmy 40 są sztywne i dosyć grube, z 80 lepiej się nadają o ile da się je pobielić, bo raz trafiłem na takie w których prędzej cała izolacja się stopiła zanim się pobieliły
Prawda, prawda. Ale wole 40-tki bo końcówkę mogę uszczuplić bardzo łatwo (uciąć polowe pręcików). A do RGH to już w ogóle się nimi robi kapitalnie.
Cytat:podczas lutowania chipa może uwalić konsolę
No i co z tego. Płytę wyjmiesz z nieczytającej płyt konsoli z Allegro za średnią równowartość flaszki, nieraz nawet za darmo można takie coś dostać. Mi się nieraz przypadkiem taka trafiła i to sprawna, sam części jak i całe konsole oddawałem.
PS: Softmod może zawieźć, może zniknąć z karty, grzebiąc możesz naruszyć porządek w plikach i spaprać przeróbkę. A z chipem wolnoamerykanka, choćby skały srały zawsze wszystko będzie działać
|