Płyta nie bootuje się mimo założonych blokad
Witam. Mam problem z PS2 SCPH 70000, w zestawie ze swapem nie miałem blokad, więc musiałem je zrobić sam, w nowszym modelu czarnuli nie miałem z tym problemu, gdyż wystarczyły dwie blokady (najzwyklejsze zapałki działały :D ), a w tym modelu potrzebne są 3? No więc próbowałem założyć tą trzecią przy zawiasie, i szczerze powiem - nie wiem czy mi to się udało :P Tak czy owak konsola nie bootuje płyt z założonymi w ten sposób zaślepkami :(
Odpowiedz
O ile dobrze pamietam do we wszystkich modelach byly 3 blokady. Czasami nie zakladalo sie blokady hamulca gdy mozna bylo zamknac klapke. Generalnie to musisz po prostu po probowac lub zrobic moja metoda na stale. Rozkrec konsole i zabezpiecz przcisk blokady bezposrednio na plycie glownej, bedziesz mial spokoj raz na zawsze. Swoja droga Granie na SwapMagicu jesli ma sie konsole SCPH-7000x to strata czasu. Jak tylko uda Ci sie opdalic Swap'a to zainstaluj sobie FMCB na karcie i zapomnij o blokadach i zaslepkach. Tutorial powinien byc gdzies na forum, moze nawet ja go pisalem :)
Playstation 2 Slim SCPH-77004, 3xDS2, FMCB
Inne konsole: SMS II, MegaDrive, PSOne, Dreamcast, Xbox, Xbox 360

[Obrazek: XsKg1.gif]
[Obrazek: 1N8cslJ.jpg]
Odpowiedz
Do instalacji fmcb przy plmocy swap magic nie potrzebujesz zadnych blokad. Wkladasz plyte i umieszczasz instalke fmcb w odpowiebim folderze na pendrive
Odpowiedz
Heh racja :) lata leca, pamiec juz nie ta :)

Odpowiedz
Mam fmcb na dwóch kartach, ale jednak wolę używać SM (oczywiście w formacie .elf z pendrive'a), niż ESR :)
Odpowiedz
Jakis konkretny powod? FMCB + ESR to najlepsze rozwiazanie.

Odpowiedz
Tak w ESR'u trzeba patchować płyty (mam ogromną kolekcję płyt, jeszcze z czasów kiedy używałem SM na płycie, więc nie są spatchowane). No i w czym ten ESR jest lepszy? Mogę mieć płytę na stałe w napędzie (do podmiany), więc czasu stracę tyle co na wyjęcie płytki (!) czyli setne części sekundy ;)
Odpowiedz
Dla mnie to jest zaglowanie plytami zupelnie nie potrzebne. FMCB pozwala takze na latwy dostep do innych aplikacji z poziomu menu konsoli Jezeli juz masz kolekcje i nie chcesz kupowac plyt i przegrywac wszystkiego na nowo to rzeczywiscie nie ma sensu, zwlaszcza jesli nie gra sie tak duzo (jak by nie patrzec, PS2 to juz troche retro maszyna i przez te 16 lat na rynku zdazylo sie juz ograc co lepsze tytuly).

Odpowiedz
Retro? Dla mnie retro to może być NES :D Wiem, że każdy ma na ten temat inne zdanie, ale jakby nie patrzeć to ktoś może mieć jeszcze PS2 na sklepowej gwarancji (o ile dał się nabrać na 5-letnią)

A jakie to ciekawe programy znalazłeś? Znasz coś wartego uwagi, oprócz tego co jest w dziale hombrew na TheISOZone? (przyznam, że scena PS2 jest troszkę mała w porównaniu z chociażby PSP (lata temu się korzystało :) )
Odpowiedz
O to mnie zmusiles to przypomnienia sobie :) Wybacz jesli nie wszystkie nazwy bede pamietal.

- uLaunchELF - browser plikow, przydatny do uruchamiania rozny rzeczy z LANu, USB i kart pamieci
- ESR - to wiadomo :)
- GS Mode Selector - do uruchamiania progressive scan w grach
- Simple Media Player (SMS) - audio/video player do divxow, mp3 itd.
- OPL - ladowanie gier z LAN, USB i HDD
- PS2ESDL - ladowanie gier z USB
- HDLoader - ladowanie gier z HDD w FATach
- RadShell - terminal dla PS2
- Codebreaker
- ladowanie kopi gier z PS1 (tu nazwy nie pamietam i przy tej metodzie i tak potrzebny jest zamiana plyty)
- Emulatory (NES, SNES, SMS, MegaDrive/Genesis, NeoCD, NeoGeo Pocket, Gameboy, Amstrad, Atari 2400 i inne)

I to wszystko swego czasu mialem zaladowane na jednej karcie 8MB + pendrive z ROMami i ELFami ktorych nie chcialem miec na karcie i moglem pozwolic sobie na uruchamianie z uLaunchELF'a. Wszystko bez zaglowania plytami, dostepne od razu po uruchomieniu konsoli, nie trzeba bylo nawet ruszac tylka z kanapy jesli mialo sie pilot do PS2, bezposrednio z glownego menu.

Lista ta pewnie nie jest tak duza jak na PSP (w sumie to nie wiem ile jest aplikacji dostepnych jest na PSP, zakladam ze o wiele wiecej) lecz i tak uwazam ze biedy nie ma :)

Odpowiedz