Liczba postów: 14
Liczba wątków: 2
11-02-2013, 17:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-2013, 18:41 przez Kratos.)
Witam.
Mam problem z konsolą ps3 40gb.
mianowicie:
Konsola zaraz po włączeniu i robieniu różnych rzeczy typu( przeglądarka,zdjęcia itd) chodzi normalnie tzn.cicho
Problem pojawia się gdy włączę grę.Nie ważne czy z dysku czy z płyty.
Konsola po włączeniu gry wskakuje na wyższy bieg przez co jest dość głośna.
teraz pytanie czy jest się czym martwić ?
Aha po zakończeniu gry wiatraki nadal chodzą głośno.
Proszę o szybką odpowiedz .
Liczba postów: 2837
Liczba wątków: 188
Jeżeli SPA konsoli nie pomoże, to zaczyna mieć problem z:
a/czujnikiem temperatury
b/GPU
dodam ze jak jest w poziomie to z tyłu wieje chłodne powietrze.Jak postawiłem konsole do pionu to jest ciepłe.
Dlatego pisałem o SPA, często pomaga. Dzieje się tak z powodu "wytapiania" się pasty termo pod radiatorami. Traci ona swoje właściwości z upływem czasu.
11-02-2013, 21:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2013, 13:00 przez arekkobylo.)
Mam w tym tygodniu zawieźć do serwisu aby mi wymienili pastę. Za darmo po znajomości. :) Mam nadzieje że to pomoże
Ok pasta wymieniona ale konsola nadal chodzi głośno.Powiedzieli mi że padł czujnik temp. Teraz pytanie:
Czy naprawa jest opłacalna ?
Liczba postów: 532
Liczba wątków: 17
Zapożyczone z innego forum - "Jeżeli płyta nie jest popalona, to można pokusić się o wymiane GPU lub zastosowanie rezystora nastawnego do obniżenia obrotów wentylatora."
16-02-2013, 17:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2013, 19:17 przez arekkobylo.)
A jednak! Czujnik temp jest w porządku.Nie ma to jak serwis który od razu spisywał mnie na straty. :D
Konsole testowałem od Środy i dlatego nie pisałem.
Owszem buczenie występuje ale dałem trochę więcej miejsca na oddychanie i te buczenie nie jest juz takie straszne.Występuje tylko podczas gry a dokładniej na takiej zasadzie:
-jestem na torze i gram (występuje buczenie)
-Jestem w menu i przeglądam garaż itd. (przestaje buczeć)
konsola po godzinie lekko ciepła od spodu,powietrze w miare ciepłe(chociaż mogło by być lepsze)
Mój sąsiad elektryk powiedział mi że taki problem może występować przez brak uziemienia w gniazdku.Trochę się zdziwiłem.Fakty są takie że nie posiadam uziemienia w gniazdu,konsola podpięta do listwy która bezpośrednio idzie do tego gniazdka.
Jutro idę do sąsiada z konsolą i zobaczę czy faktycznie wina gniazdka.Ale jakoś nigdy nie słyszałem o takim przypadku.
arekkobylo napisał(a):Mój sąsiad elektryk powiedział mi że taki problem może występować przez brak uziemienia w gniazdku
:D tylko tak to mogę skomentować :D ale cuda się zdarzają.
Po prostu luty pod GPU padają i konsola przegrzewa się (nie ma styku dobrego)
Problem w tym że konsola się nie przegrzewa.Po sesji 3 godzinnej nadal pozostaje lekko ciepła.Tak jak napisałeś cuda się zdarzają.
Tu nie chodzi o wydmuch powietrza tylko o to co dzieje się pod RSX (nie pod radiatorem :D tylko pod samym układem)