Płyty nie kręcą się w konsoli
Witam, dzisiaj przy odpalaniu mojej konsoli przeżyłem mini zawał :D Mianowicie konsola uruchamia się normalnie, mam menu mogę sobie wybierać, browser itd. Problem pojawia się dopiero gdy chcę odpalić jakąś grę z płyty. Żadna płyta nawet nie chce drgnąć po włożeniu. Resetowałem konsolę, uruchamiałem z płytą, bez płyty i tak dalej. Nie poskutkowało. Ważnym szczegółem w tym problemie jest to że laser nie był przeze mnie wymieniany czy w ogóle wyjmowany a płyty spoza oryginalnych gier lądowały z 20 razy i na tym koniec, leciałem z oryginałkami. Konsoli nie używałem przez jakieś dwa miesiące a teraz nie daje oznak życia w przypadku płyt. Tematy, które wcześniej widziałem mówiły o wymienianych laserach i zworkach, ja natomiast w mojej konsoli nic nie grzebałem. Po tych dwóch miesiącach nieużywania konsoli nie czyściłem, właściwie to w ogóle jej nie dotykałem. Będzie konieczna wymiana jakichkolwiek części w bebechach konsoli? Nie rozkręcałem nigdy konsoli więc czy taka wymiana mogłaby mi sprawić jakieś trudności?
[Obrazek: 302yo9f.png] [Obrazek: beznazwyjo.png]
Gibson Les Paul Zakk Wylde Buzzsaw Custom Orange Studio...
Fight For Thor...

Odpowiedz
Standardowo możesz sprawdzić wszystkie połączenia i styki ale najprawdopodobniej do wymiany jest silniczek płyty. Sprawdź jeszcze czy laser przesuwa się na prowadnicach. Z wymianą silniczka powinieneś sobie bez problemu poradzić.
Playstation 2 Slim SCPH-77004, 3xDS2, FMCB
Inne konsole: SMS II, MegaDrive, PSOne, Dreamcast, Xbox, Xbox 360

[Obrazek: XsKg1.gif]
[Obrazek: 1N8cslJ.jpg]
Odpowiedz
Trochę to dziwne, że tak nagle to się stało. Konsola nie lądowała na podłodze ? Może coś stało się z czujnikami, taśma sie poluzowala czy coś. Silniczek raczej "od tak" się nie zepsuje :)

Ps. Draco, czy Ty dasz mi kiedyś pierwszemu odpowiedzieć na jakiś temat w tym dziale ? :D
[Obrazek: Toonsil.png][Obrazek: 76561198009500616.png]
Nie pomagam na PW ;)

Odpowiedz
No właśnie konsola stała na półce przez ten cały czas i nie była nawet tykana, nie miała opcji spaść pod moją nieobecność. Leżała na niej książka jedynie, to mogło coś spowodować? Słuchajcie, przed chwilą ręcznie przesunąłem laser po szynie do końca i na miejsce pierwotne, płyta odpaliła
i gra działa, nie wiem jak długo będzie wszystko sprawne ale pomogło :D
Fight For Thor...

Odpowiedz
A może po prostu coś się prowadnice zacięły i trzeba było je rozruszać. W razie czego w przyszłości można je przesmarować.
Playstation 2 Slim SCPH-77004, 3xDS2, FMCB
Inne konsole: SMS II, MegaDrive, PSOne, Dreamcast, Xbox, Xbox 360

[Obrazek: XsKg1.gif]
[Obrazek: 1N8cslJ.jpg]
Odpowiedz
Wszystko śmiga jak należy, poruszyłem tylko laserem po szynie. Dzięki za pomoc i tak.
Fight For Thor...

Odpowiedz
Być może zablokował się przez kurz czy inny brud.

EDIT: Kartos, no tak. Pisałem z telefonu. Dzięki za poprawę ;)
[Obrazek: Toonsil.png][Obrazek: 76561198009500616.png]
Nie pomagam na PW ;)

Odpowiedz
W każdym bądź razie jeśli ktoś będzie miał podobny problem do mojego w podobych okolicznościach niech pokombinuje jak ja :D
Fight For Thor...

Odpowiedz