12-11-2008, 19:43
![[Obrazek: thpgnh3.jpg]](http://img392.imageshack.us/img392/5433/thpgnh3.jpg)
Tony Hawk: Proving Ground jest grą sportową. Opisując bliżej jest to symulator jazdy na deskorolce. I kontynuacja świetnej gry klasycznej która zaczęła historię od Tony Hawk Skateboarding na PSX ;)
Gdy po raz pierwszy raz włączyłem tą grę zbytnio nie doznałem szoku takiego jak zza czasów wyjścia THPS3. TH to TH myślałem że znów będzie to samo: Jazda, wykonywanie chorych zadań w ogóle nie realnych do wykonania w rzeczywistości, znów jakieś na siłę wepchane bonusowe postacie itp. Jednak gdy przeszedłem do menu tworzenia skatera to szczerze szczena mi opadła ;) w reszcie normalne fryzury, koszule, bluzy, spodnie, buty... Po prostu miodzio. Grafika swoją pięknością też mnie lekko zaskoczyła ponieważ przed THPG grałem w THAW (Grafika nie była zadowalająca ale grywalność w THAWie była znakomita). W THPG producenci gry przemyśleli sprawę i na reszcie wydali grę zbliżoną do świata rzeczywistego. Po włączeniu kariery i przejechaniu paru metrów już wiedziałem że zmienili całą fizykę gry. Gra była mniej dynamiczna, skoki jak i szybkość była zbliżona do realnej jak i zadania były też w miarę "realne".
Z gry już zostały usunięte stickery, slapy, walljumpy na parę metrów w górę, back i front flipy na 2 metry itp. Za to producenci wprowadzili inne bajery takie jak Nail tricki (Kamera efektownie zbliżona jest na deskę, następuje focus i 2 gałkami wykonujemy tricki, Lewa gałka - lewa noga, Prawa gałka - prawa noga. Powiem wam ze pomysł wprowadzenia takiego czegoś do gry był bardzo dobry! Druga rzecz to wprowadzenie "kicków" (nie wiem jak to się dokładnie nazywa ale chodzi mi o odpychanie się nogą w celu zdobycia prędkości) Teraz mamy nad tym kontrolę ponieważ w poprzednich częściach to tzw. "odpychanie się" było tylko dekoracją :)
Następną rzeczą nie wiem czy pozytywną czy negatywna jest wprowadzenie "build mode". Podczas rozgrywki za pomocą SELECTu możemy wejść w tryb budowy, czyli umieszczanie sobie ramp, wyskoczni, barierek i innych tego typu rzeczy według własnego uznania. Zabawa jest duża ponieważ mamy możliwość dodawania elementów do standardowych map.
Nadal jest MASA glitchów i bugów przeoczonych przez programistów jak w poprzednich seriach co psuję radość z rozrywki (w moim przypadku szukanie glitchów to jest rozrywka xD) Jednak zwykłym graczom nie będzie to sprawiało żadnego problemu. W paru miejscach można wyjść za mapę, wpaść pod nią, wyjść na parę dachów itp.
Dobra rozpisałem się troszeczkę xD
No to teraz ocenki:
Grywalność: 10!/10
Grafika: 10/10
Dźwięk: 10/10
Muzyka: 5/10
Ogólna ocena: 9/10
Dał bym 10/10 jednak muzykę dali monotonną. W ogóle nie pasuje do gry tego typu. Może jeden kawałek mi się podoba z całej gry, parę innych nutek ujdzie, a reszta to chała.
Bez względu na muzykę GORĄCO Zachęcam do "zakupu" (;)) tej gry ponieważ jest godna spędzenia przy niej paru godzin(dni).