Tony Hawk: Proving Ground
[Obrazek: thpgnh3.jpg]

Tony Hawk: Proving Ground jest grą sportową. Opisując bliżej jest to symulator jazdy na deskorolce. I kontynuacja świetnej gry klasycznej która zaczęła historię od Tony Hawk Skateboarding na PSX ;)

Gdy po raz pierwszy raz włączyłem tą grę zbytnio nie doznałem szoku takiego jak zza czasów wyjścia THPS3. TH to TH myślałem że znów będzie to samo: Jazda, wykonywanie chorych zadań w ogóle nie realnych do wykonania w rzeczywistości, znów jakieś na siłę wepchane bonusowe postacie itp. Jednak gdy przeszedłem do menu tworzenia skatera to szczerze szczena mi opadła ;) w reszcie normalne fryzury, koszule, bluzy, spodnie, buty... Po prostu miodzio. Grafika swoją pięknością też mnie lekko zaskoczyła ponieważ przed THPG grałem w THAW (Grafika nie była zadowalająca ale grywalność w THAWie była znakomita). W THPG producenci gry przemyśleli sprawę i na reszcie wydali grę zbliżoną do świata rzeczywistego. Po włączeniu kariery i przejechaniu paru metrów już wiedziałem że zmienili całą fizykę gry. Gra była mniej dynamiczna, skoki jak i szybkość była zbliżona do realnej jak i zadania były też w miarę "realne".

Z gry już zostały usunięte stickery, slapy, walljumpy na parę metrów w górę, back i front flipy na 2 metry itp. Za to producenci wprowadzili inne bajery takie jak Nail tricki (Kamera efektownie zbliżona jest na deskę, następuje focus i 2 gałkami wykonujemy tricki, Lewa gałka - lewa noga, Prawa gałka - prawa noga. Powiem wam ze pomysł wprowadzenia takiego czegoś do gry był bardzo dobry! Druga rzecz to wprowadzenie "kicków" (nie wiem jak to się dokładnie nazywa ale chodzi mi o odpychanie się nogą w celu zdobycia prędkości) Teraz mamy nad tym kontrolę ponieważ w poprzednich częściach to tzw. "odpychanie się" było tylko dekoracją :)

Następną rzeczą nie wiem czy pozytywną czy negatywna jest wprowadzenie "build mode". Podczas rozgrywki za pomocą SELECTu możemy wejść w tryb budowy, czyli umieszczanie sobie ramp, wyskoczni, barierek i innych tego typu rzeczy według własnego uznania. Zabawa jest duża ponieważ mamy możliwość dodawania elementów do standardowych map.

Nadal jest MASA glitchów i bugów przeoczonych przez programistów jak w poprzednich seriach co psuję radość z rozrywki (w moim przypadku szukanie glitchów to jest rozrywka xD) Jednak zwykłym graczom nie będzie to sprawiało żadnego problemu. W paru miejscach można wyjść za mapę, wpaść pod nią, wyjść na parę dachów itp.

Dobra rozpisałem się troszeczkę xD

No to teraz ocenki:

Grywalność: 10!/10
Grafika: 10/10
Dźwięk: 10/10
Muzyka: 5/10
Ogólna ocena: 9/10

Dał bym 10/10 jednak muzykę dali monotonną. W ogóle nie pasuje do gry tego typu. Może jeden kawałek mi się podoba z całej gry, parę innych nutek ujdzie, a reszta to chała.

Bez względu na muzykę GORĄCO Zachęcam do "zakupu" (;)) tej gry ponieważ jest godna spędzenia przy niej paru godzin(dni).
Odpowiedz
z jakiego roku jest ta gra , masz orginał?
Odpowiedz
Gra została wydana w "15 października 2007"
I nie mam oryginału ;)
Odpowiedz
gralem w to przy okazji u kolegi..ŚWIETNA gra!
Odpowiedz
Super, nie doczytałem że można elementy dodawac nie tylko na nowych mapach, ale i istniejących :).
ostatni login - 10 kwiecień 2010r. 10:50[/i]
Odpowiedz
(14-11-2008, 17:43)Simpson napisał(a): gralem w to przy okazji u kolegi..ŚWIETNA gra!

świtna? przeszedlem prawie wszystkie części tonego (bez project 8 i pg) najlepszy byl thps2,3 4 tez dawala rade no i underground 1 fajny klimatyczny underground 2 no moze byc ale zadna rewelka (słabe levele) a ten tony porażka totalna dodając to że zwykly amator kupujacy ta gre niewiem czy sobie poradzi np z 2 mapą
Odpowiedz
Nudna ta gra jak flaki z olejem, max na 10 godzin... jak ktoś nie ma co zrobic z kasą może kupic :/
Odpowiedz
Darek 10 godzin to ja moglbym grac w 1 plansze bijac swoje rekordy ... kariera jest dluzsza niz na 10h (jezeli chcesz przejsc na 100%) zreszta trzeba lubic serie Tony hawk, zeby ta gra Ci sie spodobala ... ja gralem w THPS 2,3,4, i tego i kazda czesc mi sie BARDZO podobala

pzdr.
Odpowiedz
Wszedłem na forum od tak, by sobie coś pooglądac, zaglądam tutaj i patrze sobie na posty... no nie mogę. Guli 17 z seria TONY HAWK jestem od wydania 2 części tej gry (grałem w demko na pc :]) nie grałem tylko w Project 8, w THAW/THPS 4 przegrałem ok 200 +/- 20 godzin, zdałem całego THPS4, bawiłem się wiele razy w edytorach by zmienic wygląd mojej postaci czy stworzyc plansze z ciekawości, w 4 części odnalazłem prawie wszystkie luki na 1/2/3 mapie. Baaaardzo lubię jeździc skaterem i nabijac mnożnik punktów, nie będę ci się rekordami chwalic bo to sensu nie ma, chcę ci tylko powiedziec jak ta gra jest słaba w porównaniu z innymi częściami... ja LUBIE Tony Hawk bardziej od tego całego badziewnego (bez obrazy jak ktoś woli) "skate", ponieważ lubię arcade i jestem do tej serii przyzwyczajony. Ale THPG to badziew jak ich mało, gra na 6/10. Seria zakończyła się na THAW. Amen... .

By mój ostatni post nie był spamem napiszę powód (raczej powody) dlaczego tak uważam:

-słabe plansze (no daj spokój z nimi, zostały mi w pamięci tylko dlatego że są takie słabe...)
-słaby soundtrack (w porównaniu z innymi częściami jednym słowem ssie :])
- znaczna mniejsza ilośc fps (THxx to arcade, nie mogą byc mniej niż 60fps, niestety THPG ma ich mniej... tzn. da się na takiej liczbie w miarę komfortowo grac, ale jeżeli po takim THPG zagramy w THAW/burnout/black odczujemy różnicę...)
-słabe ubrania i edytor skatera (nie mogę powiedziec że najgorszy ze wszystkich TH bo we wszystkie nie grałem, ale z tych co grałem najgorszy...)
-kiepski pomysł z tym wykorzystaniem gałek do robienia trików (na początku ok. jest spoko, nawet fajny, ale porobimy go około 50 razy i już nudzi... gdyby to chociaż było coś w stylu że za każdym razem jak przechylę inaczej się deska będzie kręcic, ale tak nie jest...)

Do grafiki się nie czepiam bo bądź co bądź - jakiś poziom ma a oświetlenie jest spoko ;).

Co do mojej wzmianki o grze na 10h - gra nuży po 10 godzinach grania (przynajmniej mnie).

Chciałem dodac że jest to moje zdanie, każdy może miec inne, od tego jest forum by je wyrażac, a ja tym czasem żegnam forum na zawsze!

Alocha!
Odpowiedz