SCPH-30004 + McBoot 1.8 nie czyta kopii.
Postaram się tu dać jak najwięcej szczegółów,jak będziecie chcieli wiedzieć coś jeszcze to piszcie.
Otóż sprawa wygląda tak że kupiłem jakieś 1,5 tyg. temu konsole na allegro,grubas,model scph-30004.
Na karcie wgranego ma McBoota 1.8.
Na początku wszystko chodziło okej,grałem w oryginalnego midnight club i kopie cod'a 5. Problem zaczął się gdy zagrałem kilka razy w cod'a 3 (także kopie,wszystkie gry nagrywał poprzedni właściciel.).
Kopie czasami uruchamiają się lecz rzadko. Powinno być tak że za każdym razem gdy restartuje PS z kopią gry w środku pojawia się napis Free McBoot i za chwilę automatycznie Esr i odpalam gierke przez wybranie "Launch DVD/CD" no i czasami wejdą ,nawet za pierwszym razem.
Lecz teraz gdy chce odpalić gre przez długi czas widnieje ekran z napisem Free McBoot i po tym długim czasie wchodzi go głównego menu (tam gdzie jest dostęp do wszystkich programów wgranych na karte np. uLaunchElf,Simple media coś tam no i oczywiśćie browser), a gdy wejde w browsera jest napisane "Disc read error" (ale moge do niego wejsc i usunąć sejwa itp.)
Gry oryginalne,nie kopie, wchodzą normalnie. Czasami dzięki nim odpalałem gry skopiowane. A tu taki przykład: Odpalam Cod 2 (kopia) nie wchodzi. Wyjmuje,wkładam oryginalnego Canis Canem Edit, jestem w grze pauzuje ,znowu wkładam Cod'a ,włącza się ESR i wybieram "Launch DVD/CD" i gram.
Na początku myślałem że koleś nie potrafił nagrać dobrze płyty,lecz gdy ja sam wszystko ładnie zrobiłem (patchowanie,nagrywanie obrazu z prędkością 2,4x na płyte verbatim dvd-r) gra odpaliła za pierwszym razem ale następnego dnia było to samo.
Nie wydaje mi sie żeby była to wina lasera,bo przecież oryginalne gry (i czasami nieszczęsne kopie) śmigają.
Przypuszczam że coś z kartą albo mcbootem jest nie tak,lecz zwracam się do was o pomoc :)
Odpowiedz
Karta oryginalna? Na nieoryginalach FMCB szfankuje. Lub exploit jest źle nagrany. :(
Ps2 Slim SCPH-77004(Silver)
Ps3 Slim,Fat
PSP
Odpowiedz
(24-01-2011, 16:36)mirrra napisał(a): Karta oryginalna? Na nieoryginalach FMCB szfankuje. Lub exploit jest źle nagrany. :(

Karta oryginał,z exploitem to nie wiem o co chodzi ;( Możliwe że poprzedni właściciel coś zrobił nie tak.

Ale ciesze się ze to nic z konsolą,bo na MC mnie stać :D

Ps. może ktoś jeszcze się wypowie ?
Odpowiedz
Masz pewność, że to oryginalna karta?
Odpowiedz
jedynie moge doradzic tyle abys spróbował jeszcze raz nagrać exploita na kartę.
Ps2 Slim SCPH-77004(Silver)
Ps3 Slim,Fat
PSP
Odpowiedz
(24-01-2011, 22:12)mirrra napisał(a): jedynie moge doradzic tyle abys spróbował jeszcze raz nagrać exploita na kartę.

tyle że ja jestem zielony,nie wiem o co chodzi,ale pożycze od kolegi karte z mcboot'em (na 100% oryginał,kiedyś była moja) .Jak sie będzie uruchamiać za każdym razem, to spróbuje na swoją nagrać od nowa bota,-nie pomoże kupie nową.
Co do mojej to wydaje mi sie oryginalna, (miałem doczynienia z takowymi,ta jest chyba identyczna [porównam sobie z kartą kolegi] model scph-10020). No ale może być dobrą kopią,bo pad który był w komplecie to tania podróbka.
Teraz,odkąd zagrałem w midnight club, już żadna kopia mi nie chodzi.

ps. memorki dzielą się na NTSC/U ,NTSC/J i PAL ?
Odpowiedz
Z przykrością musze odświeżyć temat.

Kupiłem MC na allegro, (64 mb z FMCB) i gry na niej dalej nie działają. Nie włącza się ESR,tylko mc 'menu'. Dzięki tej karcie zgrałem od nowa mcboota na oryginałke. Także nie działa, przy restarcie konsoli zamiast odrazu włączać esr (r9b) to mcboot i mnie wkur*ia.
Przeczytałem że esr może nie włączać sie dla tego że knsola czyta to jako płyte z filmem czy audio cd (?) i przekierowuje na oryginalny odtwarzacz,co robić ? ;( <unhappy_emo>
Dodam że płyty audio cd śmigają noł problemowo, z filmem nie sprawdzałem.
Odpowiedz
Znajdz plik LAUCHELF.CNF i wyszukaj w nim podobny kod i zamien go na tego:
Kod:
CNF_version = 1
Debug_Screen = 0
FastBoot = 1
ESR_Path_E1 = mass:/BOOT/ESR.ELF
ESR_Path_E2 = mc?:/BOOT/ESR.ELF
ESR_Path_E3 = mc?:/B?DATA-SYSTEM/ESR.ELF

Nastepnie wypakuj i wgraj plik z zalacznika na MC tam gdzie masz rozne **.ELF (dlugo PS2 nie wlaczalem i mi sie nie chce poszukac )to znajdziesz.

Plik z zalacznika to ESR.ELF powinien sie wlaczac przy starcie bez zadnego wybierania wkladasz plyte wlaczasz ps2 i grasz jak dobrze wgrasz to powinno zadzialac.

Mysle ze reputka dasz jak ci sie uda :D

Załączone pliki
.zip   ESR.zip (Rozmiar: 27,97 KB / Pobrań: 13)
Odpowiedz
No to że na tej 64 MB nie działają to nic dziwnego bo na nieorginalnej karcie FMCB może nie działać ot tak sobie...
Sygnatury nie ma bo wywoływała negatywne emocje:)
Odpowiedz
(01-02-2011, 20:31)Magiin napisał(a): Znajdz plik LAUCHELF.CNF i wyszukaj w nim podobny kod i zamien go na tego:
Kod:
CNF_version = 1
Debug_Screen = 0
FastBoot = 1
ESR_Path_E1 = mass:/BOOT/ESR.ELF
ESR_Path_E2 = mc?:/BOOT/ESR.ELF
ESR_Path_E3 = mc?:/B?DATA-SYSTEM/ESR.ELF

Nastepnie wypakuj i wgraj plik z zalacznika na MC tam gdzie masz rozne **.ELF (dlugo PS2 nie wlaczalem i mi sie nie chce poszukac )to znajdziesz.

Plik z zalacznika to ESR.ELF powinien sie wlaczac przy starcie bez zadnego wybierania wkladasz plyte wlaczasz ps2 i grasz jak dobrze wgrasz to powinno zadzialac.

Mysle ze reputka dasz jak ci sie uda :D

no na sto.

zobacze z tym sposobem,a co do wyszukania tego LAUNCHELF.CNF to trzeba go w ps'ie zeedytować czy na pc ?

ps. już jak chodziłem ulaunchem po konsoli to widziałem kilka takich linijek.
Odpowiedz