Kilka pytań
Witam!
Zakupiłem niedawno ps2. Dziś podłączyłem sprzęt do telewizora. Włączyłem konsolę ,potem płytkę. Moim oczom ukazał się różowy następnie niebieski ekran, po czym ukazała się taka kreska i gra się uruchomiła. Chciałbym się dowiedzieć czy to normalne zjawisko.
Również podczas gry w NFS nie mogłem ruszać przyciskami góra,dół,bok,bok wyłącznie analogiem, słychać również jak konsola czyta płytę. Czy coś jest nie tak z tym sprzetęm ? Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.
Mam downa xD
Odpowiedz
Więc znów od podstaw:

1. Kolory to efekt działania programu ESR dzięki exploitowi Free MC Boot, a co to takiego jest i jak działa, poczytaj na forum, gwarantuje Ci że znajdziesz.

2. Kreska? Prawdopodobnie najnormalniejszy pasek loadingu.

3. Nie działający D-Pad w NFS? Odpowiem pytaniem, a czytać instrukcji na ekranie to nie potrafisz czytać, ewentualnie zajrzeć do opcji ustawień klawiszy? Gdybyś to zrobił dowiedziałbyś się że w NFS pod przyciskami D-Pada są przypisane inne funkcje niż sterowanie. Jakbyś nie wiedział co to D-Pad, szukaj w google, gdybyś miał pytanie czy da się zmienić sterowanie wtedy najpierw sam spróbuj, potem poszukaj w google/na forum i dopiero zapytaj.

4. Co do dźwięku czytania płyty przez konsole, zadaj sobie najpierw pytanie czy kiedykolwiek miałeś do czynienia z jakimkolwiek czytnikiem nośników optycznych który działa całkowicie bezgłośnie. Podpowiem Ci, nie ma takich. Ten dźwięk to najnormalniejsza praca konsoli.
Playstation 2 Slim SCPH-77004, 3xDS2, FMCB
Inne konsole: SMS II, MegaDrive, PSOne, Dreamcast, Xbox, Xbox 360

[Obrazek: XsKg1.gif]
[Obrazek: 1N8cslJ.jpg]
Odpowiedz
z NFS nie zauważyłem ,że można zmienić sterowanie :D ,dziękuję Ci za odpowiedź. Jeszcze muszę zapytać czy poszczególne przyciski D-Pad`a wchodzą tak .. "ciężko" ? znaczy chodzi mi o to ,że takiej grze postać szybciej porusza się wtedy gdy używam analoga niż tego krzyżaka.I czy "analog" czy jak mówią inni gałka xD jest podatna na zepsucie ? Jeszcze mam problem z tymi emulatorami. Mianowicie kompletnie nie wiem jak się za to zabrać z moim szczęściem na pewno coś zepsuję. Mógłbyś mnie nakierować jak uruchomić stare gry takie jak "Mario" czy "Bomberman" z Pegasusa (chyba tak to się nazywało) ? o ile w ogóle można.
Mam downa xD
Odpowiedz
Zepsuć może się wszystko jednak żeby zepsuć oryginalny pad Sony trzeba się naprawdę nieźle przyłożyć. Przy normalny użytkowaniu, czyli bez rzucania, gryzienia, topienia i posypywania piaskiem, DualShocki potrafią chodzić bezproblemowo latami, ośmielę się nawet powiedzieć że pewnie pady z pierwszych serii jeżeli pracowały w normalnych warunkach nadal działają.

Co do sterowania D-Padem to dobra rada ode mnie, daj sobie z tym spokój, ustaw standardowe sterowanie na analogi i się do nich przyzwyczaj, są bardzo wygodne a przy grach wyścigowych (i nie tylko) docenisz ich możliwości dostosowywania siły skrętu, czy delikatnego przyspieszania (niesamowicie ważne w Gran Turismo 4 szczególnie przy późniejszych tylnonapędowych samochodach o dużej mocy, gdzie po prostu nie pojedziesz wciskając gaz do oporu)

Z emulatorami sobie szalej, nic nie popsujesz. Najprościej jest poszukać na torrentach/rapidzie itd. przygotowanych przez fanów płyt na których masz nagrane odpowiednio emulatory ze wszystkimi grami na daną konsolę, ja mam taką płytę z grami do SNESa (płyta nazywa się SNES Station) i Segi Genesis (w Europie ta konsola nazywała się Sega Mega Drive, a płyta z romami nazywa się bodajże Sega Mega Collection. Do tak przygotowanych płyt wystarczy mieć przerobioną konsole, nagrywasz, wkładasz płytkę, włączasz konsolę, wybierasz grę i grasz, bez żadnego zastanawiania się, dogrywania programów na kartę lub podłączania pendriva.
Playstation 2 Slim SCPH-77004, 3xDS2, FMCB
Inne konsole: SMS II, MegaDrive, PSOne, Dreamcast, Xbox, Xbox 360

[Obrazek: XsKg1.gif]
[Obrazek: 1N8cslJ.jpg]
Odpowiedz
Tak poza tym dlaczego nie możliwe jest przewijanie mp3-ek ,a filmów tak ? Dziękuję za pomoc :*

PS : Niestety nie mogę dać Ci plusika nie wiem dlaczego coś się popsuło na forum.

@ Cholera znów mam problem. Dziś próbowałem nagrać i uruchomić grę Teken 5 ,lecz mimo wszelakich starań gra nie wystartowała do końca. Zrobiłem wszystko według poradnika na forum czyli "spatchowałem" programem "ESR" nagrałem w Alkoholu 120% w profilu "Playstation 2" z prędkością 4x. Wyświetlił się ekran powitalny "Namco" i konsola się zablokowała. Czy coś zrobiłem nie tak ?
Mam downa xD
Odpowiedz
Na jakiej płycie nagrywałeś? Mi dzis gra sie wieszała na rozowym ekranie jak ją nagrałem na jakieś plytce za 80gr, po naganiu na dobrym Verbatimie smiga jak ta lala :D
Odpowiedz
(30-05-2010, 01:35)Fallchildren napisał(a): Na jakiej płycie nagrywałeś? Mi dzis gra sie wieszała na rozowym ekranie jak ją nagrałem na jakieś plytce za 80gr, po naganiu na dobrym Verbatimie smiga jak ta lala :D

Na płycie Verbatim DVD-R. Otworzyłem plik System.cnf i się okazało ,że gra jest w formacie NTSC więc przypuszczam ,że to było problemem. Jak należy zainstalować emulator plików *.nes ,a nie *.snes ? proszę o wskazówki.(nie chce mi się szukać :P) Szkoda mi też płyt możliwe jest wrzucenie tych programów na pendrive ?
Nie wytrzymam nie działa ani jedna gra nagrana na Verbatim DVD-R. Ciągle wyświetla się "error with reading disc" zmarnowałem tylko 5 płyt. -.-
Mam downa xD
Odpowiedz
a chociaż patchujesz obraz gry ? a co do nes to proste musisz mieć program uLaunchelf na karcie pamięci albo gdziekolwiek aby odpalił następnie file browser następnie mass czyli pendrive i w zasadzie można już grac no ale gdybyś chciał mieć program na karcie pamięci robisz tak uLaunchelf/manager plików zależy jak u kogo pisze, fille browser/ mass i z mass kopiujemy na mc0 lub mc1 mc0 jak masz kartę pamięci w pierwszym slocie i program z Fmcb mc1 jak w drugim slocie masz program wiec wybierasz w mass Fcultra.elf dla przykładu czy inny program każdy program ma zawsze dopisek elf inaczej nie pójdzie zaznaczasz co chcesz skopiować i naciskasz krzyżyk taka kropka się pojawi na wybranym programie oznacza ze gotowy do kopiowania następnie wciskasz R1 i pojawi się lista spośród której wybieramy copy następnie wybieramy np mc0 dalej folder boot tam wrzucamy wszystkie programy wybierając R1 i wybieramy paste . i to wszystko a włączać ręcznie bez listy robi się tak uLaunchelf/file browser/mc0/bot nastepnie program który chcemy oczywiście można wybrać program z listy ale najpierw trzeba przypisać ścieżki gdzieś o tym pisałem wiec dalej nie będę jak znajdę to dam link.
a tu masz romy do pegasusa http://www.gry-pegasus.xaa.pl/b.html
ps2 slim SCPH75004 ,1dualschock,8mb sony z FMCB,64mb,kabel component, kamera-eye toy .
Odpowiedz
Podkreśliłem wcześniej ,że "spatchowałem" gry i nagrałem 4x w Alkoholu 120%. Chyba obrazy były uszkodzone ,ponieważ inna gra po nagraniu uruchomiła się. Jaki uLanuchElf ? co to w ogóle jest i jak to zainstalować ?
Mam downa xD
Odpowiedz
ULELF - Menedżer plików dla ps2. W dziale tutorial poszukaj
Ps2 Slim SCPH-77004(Silver)
Ps3 Slim,Fat
PSP
Odpowiedz