RGB, PAL i NTSC - pomocy.
Witam.
Z góry uprzedzam, ze jestem całkowitym żółtodziobem. Nie mam żadnej wiedzy, nie kojarzę nazw. Ale ostatnio kupiałam grę na PS2 ze Stanów, czyli w formacie NTSC. Płyta oczywiście nie działała, więc pojechałam kupić kabel RGB. Napierw sprzedano mi nieodpowiedzni model (bo oczywiście wcześniej nie sprawdziłam, jak ów kabel powinien wyglądać) a teraz, mimo przodłączenia odpowiedniego już kabla, cały czas wyświetla mi się komunikat "Please insert a Playstation or Playstation2 format disc". Co mam zrobić? Gra JEST na PS2, więc nie wiem, w czym jest problem. Wydawało mi się, że kabel powinien rozwiązać wszystkie problemy. Telewizor też jest nowy, ma max 3 lata.
Dziękuję za pomoc.
Zuza
Odpowiedz
Gry NTSC na konsoli PAL możesz odpalać za pomocą SM albo modchipa. Inaczej się nie da, przykro mi.
TV LCD Samsung 32" LE32A330; PlayStation 2 SCPH 79004; 2x DualShock 2; Sony 8MB Memory Card; Blue Light Stand; Redeemer SPEED LINK; 12 oryginalnych gier

TOP USER 2009

Pomogłem?
KLIKNIJ
Odpowiedz
Poprzez FMCB tez odpali wersje NTSC ;)
Ps2 Slim SCPH-77004(Silver)
Ps3 Slim,Fat
PSP
Odpowiedz
SM? FMCB? Ok, a jak się montuje takiego modchipa? Somodzielnie czy w zakładzie? I czy wtedy będę mogła odtwarzać gry tylko w NTSC czy też w PAL?
Zuza
Odpowiedz
SM to Swap Magic. FMCB to Free MC Boot. Takiego chipa najlepiej kupić z montażem, jest to tanie, choć nie można tego przyrównywać do darmowego FMCB, które jest w dodatku 100x wygodniejsze. Po takim zabiegu będziesz mogła odtwarzać wszystkie rodzaje gier. Nie jestem pewny, czy przez ESR można odpalić wersje NTSC, dlatego ci na 100% nie odpowiem. Masz telewizor CRT czy LCD/Plazma/LED? Chyba ten pierwszy rodzaj, racja? :-)
TV LCD Samsung 32" LE32A330; PlayStation 2 SCPH 79004; 2x DualShock 2; Sony 8MB Memory Card; Blue Light Stand; Redeemer SPEED LINK; 12 oryginalnych gier

TOP USER 2009

Pomogłem?
KLIKNIJ
Odpowiedz
Nie, nie, LCD. To po prostu moje szczęście i "talent" do elektroniki.
FMCB powiadasz... Dobra, spróbuję. Chociaż po moich dzisiejszych przygodach boję się już cokolwiek robić.
Wielkie dzięki
Zuza
PS. ESR? Właśnie. Próbując to zainstalować raczej niczego nie zepsuję/skasuję, prawda? Jedyne, co może mi się nie udać, to instalacja FMCB?
Odpowiedz
(09-03-2010, 22:13)zuzka2112 napisał(a): Nie, nie, LCD. To po prostu moje szczęście i "talent" do elektroniki.

Widzę właśnie. :-) Do LCD nie kupuj RGB, bo jak już masz LCD, to pewnie taki z HD. Więc kup sobie i kabel High Definition do PS2, zwany Component.

zuzka2112 napisał(a):FMCB powiadasz... Dobra, spróbuję. Chociaż po moich dzisiejszych przygodach boję się już cokolwiek robić.

Trening czyni mistrza. Nie bój się, to tylko PS2 warte co najwyżej 350 zł. ;) Marzenie wszystkich elektroników, bo jak coś zepsujesz, to nie żałujesz ("Rymy" idą mi chyba w mowę).

zuzka2112 napisał(a):PS. ESR? Właśnie. Próbując to zainstalować raczej niczego nie zepsuję/skasuję, prawda? Jedyne, co może mi się nie udać, to instalacja FMCB?

ESR instalujesz razem z FMCB. Skasować możesz, a raczej musisz, całą MC, czyli ją sformatować. Bez tego nie zainstalujesz tego exploitu. Najlepiej przenieś wszystkie save'y na drugą kartę, przez instalacją.

TOP USER 2009

Pomogłem?
KLIKNIJ
Odpowiedz
Ok, już wszystko staje się klarowne. Tylko dwa (góra 3 pytania) i już nie zawracam głowy :-)
Niestety z tym kablem już za późno - zaraz gdy przeczytałam opinie, że RGB pomoże, poleciałam do Media Marktu i go kupiłam. Ciekawe, czy przyjmą zwrot...
No więc tak żeby zreasumować - muszę ściągnąć FMCB, przez pendrive'a zainstalować to na PS (ile to mniej więcej miejsca zajmuje?) i wszystko powinno działać. Przed instalacją przenieść wszystko na drugą kartę (jak??) i po instalacji z powrotem wgrać, da?
Co do PS2 się zgadzam, 350zł to nic w porównaniu z tą męką, jaką przeżywam jako osoba niezorientowana (moi znajomi mają PS3, więc nie są w stanie mi pomóc). Ale z drugiej strony, gdybym kupiła sobie trójkę, to musiałabym przejść wszystkie gry od nowa, ba, odkupić je. A to mogą być już za duże wydatki jak dla mnie :-)
Zuza
Odpowiedz
By zainstalować FMCB musisz mieć dostęp do konsoli która odtwarza kopie, lub musisz posiadać płytę Swap magic cd.

Tu jest napisane jak zainstalować FMCB

Kod:
http://www.ps2forum.pl/tutoriale/odpalanie-kopii-bez-swap-magic-update-t-624.html

Zajmuje to niewiele(zależy ile programów tam nawrzucasz).
Odpowiedz
(09-03-2010, 22:30)zuzka2112 napisał(a): Niestety z tym kablem już za późno - zaraz gdy przeczytałam opinie, że RGB pomoże, poleciałam do Media Marktu i go kupiłam. Ciekawe, czy przyjmą zwrot...

Jeśli go nie odpakowałaś lub jest w jakiejś prowizorycznej folii, to przyjmą. Tylko nie wiem, czy oddadzą pieniądze, czy będą chcieli, żeby to wymienić na coś innego, ewentualnie wymienić i dopłacić do czegoś. Ja tak miałem z grą na PSP.

zuzka2112 napisał(a):No więc tak żeby zreasumować - muszę ściągnąć FMCB, przez pendrive'a zainstalować to na PS (ile to mniej więcej miejsca zajmuje?)

Samo FMCB coś około 3 MB, z programami około 5 MB.

zuzka2112 napisał(a):Przed instalacją przenieść wszystko na drugą kartę (jak??)

Tak, musisz przenieśc wszystko na drugą kartę, jeśli nie chcesz tego utracić. Jeśli zaś masz gdzieś savy to nie przeność i tak musisz kartę sformatować do czystego.

zuzka2112 napisał(a):i po instalacji z powrotem wgrać, da?

Jasne, że się da. Zrobisz to za pomocą Browsera.

zuzka2112 napisał(a):Ale z drugiej strony, gdybym kupiła sobie trójkę, to musiałabym przejść wszystkie gry od nowa, ba, odkupić je. A to mogą być już za duże wydatki jak dla mnie :-)

No zdanie trochę odbiegające od tematu. Dla mnie PS2 jest konsolą idealną i nie potrzebuję PS3, mam w PS2 nawet HD w niektórych grach. ;-) A gierki są zajebiście grywalne, grafika daje radę, więc nie widzę, gdzie niektórzy widzą problem. ;]

TOP USER 2009

Pomogłem?
KLIKNIJ
Odpowiedz