Liczba postów: 27
Liczba wątków: 0
Wszyscy krytykujący gry narzekają na przemoc i agresje która demoralizuje dzieci.A właśnie po to są te oznaczenia aby rodzice wiedzieli czy gra jest odpowiednia dla ich pociech.W przypadku gdy gra jest od 18-stu i gra w nią 15-16-latek to ok,ale grający w nią 10-latek to już przesada.Weźmy takie gta większość takich dzieciaków nawet jej nie przejdzie,gra tylko po to aby robić masakre na przechodniach ( oczywiście nie mówie o wszystkich ale to są nieliczni) i taka jest prawda.Druga sprawa,że gdyby nie było tych oznaczeń pewnie nigdy nie zagralibyśmy w gta czy god of war ;cenzura nie dopuściłaby do ich wydania.
Liczba postów: 116
Liczba wątków: 3
Ograniczenia wiekowe są tylko dla pseudo moralizatorów z tv i osłów w sejmie, po to żeby im zamknąć jadaczki chociaż na moment. Tylko oni twierdzą, że brutalne gry wpływają na psychikę dzieci. A ja twierdzę, że w stopniu bliskim zera. A napweno nie w większym niż filmy klasy D z Norissem czy Seagalem gdzie jest zero fabuły tylko brutalne strzelaniny bez cienia myśli. Sam widziałem jak w sklepie 10-latek kupował GTA4 a sprzedawca miał to gdzieś, liczy się zysk. I myślę, że ta gra zrobi mu tyle samo krzywdy co obejrzenie wieczorynki.
Liczba postów: 129
Liczba wątków: 4
Ja uważam że oznaczenia wiekowe to bardzo dobre rozwiązanie dla rodziców, wujków, ciotek którzy chcą sprawić (niemiłą) niespodziankę dziecku. Chociaż i tak nawet dzieci 7 letnie wolą gry od 12,18 lat bo myślą że będą cool dorośli i będą mogli się chwalić kolegą jakiego headshoot'a zrobili.
Liczba postów: 30
Liczba wątków: 4
No dobra...wg. Ciebie to super rozwiązanie nie wiem czy już to pisałem...ale jak nie bedą chcieli sprzedac gry komuś kto ma 16 lat gry od 18 to ma przecież kolegów pewno z liceum którzy mają 18 lat...i do nich pójdzie...:) żadna strategia...jakby była kontrola kto gra na konsoli to rozumiem...coś takiego jest na Windows Vista....:)
89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika jeśli należysz do tych 11% wklej to do podpisu.
Liczba postów: 1076
Liczba wątków: 12
A po za tym jezeli by kazdy tak przestrzegal te oznaczenia wiekowe (16,18 itp) to sprzedaz gier by byla raczej mniejsza
Ps2 Slim SCPH-77004(Silver)
Ps3 Slim,Fat
PSP
Liczba postów: 1563
Liczba wątków: 38
14-02-2010, 13:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2010, 13:12 przez The Boss.)
(12-02-2010, 11:15)matidop napisał(a): ale jak nie bedą chcieli sprzedac gry komuś kto ma 16 lat gry od 18 to ma przecież kolegów pewno z liceum którzy mają 18 lat... i do nich pójdzie...
Jeśli w Polsce nie chcą sprzedać komuś gry ze względu na ograniczenia, wystarczy zastraszyć sprzedawcę wizytą u kierownika, także po co utrudniać sobie życie? Ostrzeżenia PEGI w Polsce to tylko dodatek na szczęście. ;-) Pan European Game Information powinno służyć do informowania o treści gry: wulgarny język, strach, treści erotyczne, hazard, narkotyki, dyskryminacja, Online - i to jest bardzo fajne, spojrzysz na kilka znaczków i wiesz z jaką grą masz doczynienia. Ale żeby oceniać wiek... no nie, to jest po prostu śmieszne. Nie można osądzić, dla kogo w jakim wieku jaka gra jest dozwolona. Śmiech na sali po prostu. :-)
TV LCD Samsung 32" LE32A330; PlayStation 2 SCPH 79004; 2x DualShock 2; Sony 8MB Memory Card; Blue Light Stand; Redeemer SPEED LINK; 12 oryginalnych gier
TOP USER 2009
Pomogłem?
KLIKNIJ
Liczba postów: 347
Liczba wątków: 15
Znaczki PEGI itd. to tylko informacje o zawartości gry. Żadne ograniczenia i tyle ode mnie w temacie.
Tego typu sygnatury są zabronione
Liczba postów: 9
Po pierwsze witam wszystkich forumowiczów, bo to mój pierwszy post tutaj ;) Po drugie, ostatnio byłem w Anglii na zakupach i znalazłem sklep z używanymi grami na konsole i pc. Oczywiście na naszą czarnulke gierki też były. Kupiłem sobie parę gier i wśród nich było GTA SA (dodam, że nie jestem jeszcze pełnoletni). Podszedłem do kasy i już chciałem płacić, gdy sprzedawca powiedział mi, że tej gry mi po prostu nie sprzeda, bo jest 18+. Nawet nie potraficie sobie wyobrazić jak wielki był mój szok, gdy to powiedział. Z tego co wiem ograniczenia na gry są również przestrzegane. W końcu zadzwoniłem po kogoś dorosłego i mam to GTA, ale nie potrafie sobie wyobrazić takiej sytuacji u nas ;).
Liczba postów: 1563
Liczba wątków: 38
01-04-2010, 10:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2010, 10:13 przez The Boss.)
alek napisał(a):Z tego co wiem ograniczenia na gry są również przestrzegane
I tak, i nie. W sieciach Empik w większych miastach (na przykład w Krakowie) nie chcą sprzedawać gier osobom nie pasujących do kryterii, ale osób mądrzejszych to nie dotyczy. Bowiem polskie prawo czegoś takiego nie przewiduje, wystarczy nastraszyć sprzedawcę wizytą u kierownika i po sprawie. :-) A z kierownikiem to już sobie pogada, kumpel miał coś takiego właśnie.
TV LCD Samsung 32" LE32A330; PlayStation 2 SCPH 79004; 2x DualShock 2; Sony 8MB Memory Card; Blue Light Stand; Redeemer SPEED LINK; 12 oryginalnych gier
TOP USER 2009
Pomogłem?
KLIKNIJ
Liczba postów: 9
(01-04-2010, 10:13)The Boss napisał(a): I tak, i nie. W sieciach Empik w większych miastach (na przykład w Krakowie) nie chcą sprzedawać gier osobom nie pasujących do kryterii, ale osób mądrzejszych to nie dotyczy. Bowiem polskie prawo czegoś takiego nie przewiduje, wystarczy nastraszyć sprzedawcę wizytą u kierownika i po sprawie. :-) A z kierownikiem to już sobie pogada, kumpel miał coś takiego właśnie.
W sumie to jest najprostsza metoda, bo lepiej nie mieć problemów u szefa i sprzedać tą głupią gre i mieć spokój.