PS2 problem z OPL i SMB
Cześć wszystkim,

Kupiłem sobie wczoraj moją pierwszą PS2 (SCPH-79004), nigdy nie miałem do czynienia z sprzętem Sony, ale ta chyba jest w niezłym stanie technicznym, laser czyta wszystko jak leci, nawet te bardziej porysowane kopie zapasowe które dostałem w zestawie.
Konsola ma FMCB na karcie pamięci, więc nie było problemu z instalacją Open PS2 Loadera, podłączyłem ją do mojego laptopa przez odpowiedni kabel, wszystko działa. Połączenie ustanowione, mogę odpalać gry bez tracenia niepotrzebnie pieniędzy na kolejne płytki.
Zauważyłem jednak, że w niemal każdej grze którą zdążyłem sprawdzić występują bardzo widoczne lagi, spowolnienia. Słynne Bully jest przez nie praktycznie niegrywalne, a przynajmniej szybko tego grania się przez nie odechciewa (na oko trochę mniej niż 20 FPS), Harry Potter 1 również tnie się nieźle, GTA3 działa lepiej na moim dwuletnim smartfonie, o Cieniu Kolosa nie wspominając.

Pomyślałem więc, że spróbuję z innym OPLem, na memorce miałem zainstalowaną wersję 0.8 z obsługą VMC. Niestety, każda inna wersja powoduje zamrożenie ekranu na żółtym kolorze, kompletnie nie wiem co to oznacza, ale próbowałem kilku wersji 0.92 z obsługą GSM na przykład, a także wersji 0.7.

Nie wiem w czym tkwi problem, obecnie nie mam dostępu do PD (mój nieszczęsny kingston oczywiście musiał nie być kompatybilny) a na memorce w katalogu głównym mam kilka ELFów tego OPLa i jedyne co mogę robić to kombinować z ustawieniami.

Stąd pytanie, czy nowsza wersja OPLa może coś zaradzić na te spowolnienia, jak przedrzeć się przez ten żółty ekran na którym konsola łapie zwiechę?

A może po prostu zostać tym pierwszym szczęściarzem który ową konsolę rozkręci i porządnie przeczyści (plomba bodaj oryginalna)?

Zauważyłem, że na memorce był już wcześniej OPL, przynajmniej to sugerował katalog OPL i parę plików włącznie z konfiguracyjnym (który usunąłem) oraz martwy link w konfiguracji OSD
Odpowiedz
A teraz pytanie, czy grales kiedys na konsolach. Niestety, ale tutaj nie uswiadczysz 60 klatek, i mala liczba fps jest prawie w kazdej grze
Odpowiedz
Jestem starym nintendowcem, pogrywam czasem na GC i Wii, a mój laptop ledwie co dźwiga kilkuletnie produkcj, 60FPS widziałem tylko na youtubie :P mimo wszystko chciałbym sprawdzić jak to będzie na nowszym OPLu, bo te gry nie powinny działać aż tak tragicznie, a spotkanie z każdą inną wersja tego cudownego programu kończy się na migotaniu naprzemiennie różowych i zielonych ekranów po czym konsola umiera i obraz zatrzymuje się na żółtym.
Odpowiedz
OPL w żaden sposób nie wpływa na ilość FPS(najwyżej na szybkość doczytywania), widocznie używasz gier w wersji PAL które chodzą w slow motion lub z niższym FPS. SOTC potrafi spaść do 20 fps ale w samej grze jest to praktycznie nie odczuwalne, przeszedłem grę wiele razy i nigdy nie zwróciłem uwagi na FPS bo nigdy mi nie przeszkadzały. https://www.youtube.com/watch?v=V_GLmE7ZBPE

Edit: Skoro jesteś graczem Nintendo, to jesteś przyzwyczajony do stałych 60FPS, na PS2 jest masa gier w tylu fps, wystarczy poszukać :)
PSX, Xbox, PS2, X360, PSP, GC, Wii, MD, PS TV, SNES, Famiclone, DC, GBA, PS4, DS, PS3, 2DS, XSX
[Obrazek: 1307337.png]
Odpowiedz
Problem w tym, że ten SotC chodzi całkiem sprawnie, a mam go w wersji właśnie PAL. Reszta z tych kilku gier jest w NTSC (SLUS) i działają bardzo wolno, a przy obracaniu kamerą w HP i Bully gry po prostu się zacinają, dysk jest szybki i sprawny, odpalam je z nowoutworzonej partycji. Zacinają się też niezależnie od tego, czy mam je wrzucone w iso czy przerobione przez USBUtil. I nie wyobrażam sobie nie wiadomo czego, ale na gameplay'ach i na żywo nie wyglądało to tak słabo jak u mnie, dlatego szukam porad dotyczących tego OPLa.

(Bez przesady, GC w wersji PAL ma 50FPS tylko w filmikach :P podczas gry trzyma te 25)
Odpowiedz
Sprawdz gry na zimnej konsoli. Jesli po jakims czasie gry zaczynaja lagowac to znaczy, ze konsola sie przegrzewa. Jesli chodzi o SOTC to gra chodzi dobrze tylko jak się jedzie na koniu. Gdy spojrzysz na zamek lub z potyczkami z bossami fps siada nawet ponizej 20.
Odpowiedz
O żółtym kolorze wiadomo tylko tyle:

"We found a method on how to fix the Yellow Debug Color for a game that gets stuck there. We discovered that sometimes a ISO rip may not be ripped correctly or by a different ripping tool that may not be compatible with OPL--thus this may cause the game to get stuck when loading at the Yellor Debug Color in OPL.

What you need:
Virtual Clone Drive (Free Version) - SlySoft Virtual CloneDrive
ImgBurn (Free Version) - The Official ImgBurn Website

Instructions:
Mount the problem ISO with Virtual Clone Drive so it creates a Virtual Disc Drive in your PC. This makes it seem that you have the game disc on your computer to be able to create another ISO.
_
Next open ImgBurn and go through the normal process of creating an ISO from the virtual disc drive. Be sure to rename it differently or to a different folder in your computer, so you don't try to rewrite the old ISO file.
_
Now unmount the old ISO from Virtual Clone Drive and delete the old file from your PC. Now try to test your new ISO--be sure to name it correctly as to how OPL prefers it to be loaded and etc.
_
If you see that it passes the Yellow Debug Color in OPL after a few seconds getting stuck there, you just fixed the ISO!

NOTE: Some other issues reported about Yellow Debug Color is that the ISO or your entire HDD needs a defrag. It wouldn't hurt to try that also. Other than that, if it still gets stuck at the Yellow Debug Color, than it might be a problem with the game, and be sure to let us know below."

autor Jay-Jay
psx-scene.com
Odpowiedz
norton9988 napisał(a):Niestety, ale tutaj nie uswiadczysz 60 klatek, i mala liczba fps jest prawie w kazdej grze

Za takie coś powinni cie ukrzyzowac.
Grales kiedys w Tekken 4, 5? W Gran Turismo? W Soul Calibur?

tomx1989 napisał(a):widocznie używasz gier w wersji PAL które chodzą w slow motion lub z niższym FPS.

Chyba masz za mało witamin i żelaza.
Wiesz w ogóle co to jest PAL? To system wyświetlania obrazu, który ma minimalnie większą rozdzielczośc od NTSC ale niższe odświeżanie (50Hz) gdzie w NTSC jest to 60Hz.

mattiasnoth napisał(a):Problem w tym, że ten SotC chodzi całkiem sprawnie, a mam go w wersji właśnie PAL.

Tak powinno byc, to nie jest żaden problem.
Odpowiedz
Problemem 60 klatek na konsolach jest zamknięta architektura.
Kiedy developerzy robią grę, decydują pomiędzy 60 klatkami w gorszej oprawie czy 30 w lepszej - wybór z reguły wiadomy. Nie można zrobić i tego i tego, bo zawsze część mocy obliczeniowej będzie wykorzystywana na więcej fps niż lepszą grafikę.
[Obrazek: Toonsil.png][Obrazek: 76561198009500616.png]
Nie pomagam na PW ;)

Odpowiedz
Niestety, dysk jest zdefragmentowany poprawnie i to na pewno nie jest problem z obrazami czy ripami. Dostałem za to skompilowaną przez znajomego paczkę z OPL-em i na tej start każdej z gier kończy się kombinacją różowy, zielony, freeze. Kombinuję z różnymi trybami dla każdej z gier, ale to dziwne, że na starszym OPL-u wszystko działało bez takiego ustawiania, a na najnowszym nic nie hula. Znalazłem parę ciekawostek dzięki wiresharkowi, między innymi bad userid i dwa błędy pojawiające się tylko na najnowszej kompilacji
Odpowiedz