Czy Gry Na PS2 Zacinają Się?
Witam. Temat dość banalny, ale zależy mi na odpowiedzi. Posiadam PS2 Slim i gry: FIFA 13, DRIVER 3, Władca Pierścieni: Powrót Króla i GTA San Andreas (W drodze). W FIFA 14 kiedy piłkarze są pokazani z bliska (np po spalonym) to gra czasem zauważalnie przycina, ale wydaje mi się, że to wina gry bo EA nie przykładało się do wersji pod PlayStation 2 no bo niby po co skoro ważniejsza jest wersja pod nowe konsole. W Driverze 3 nie zdarzyły mi się nigdy spadki fps. Władca Pierścieni np w pierwszej misji, gdy leci filmik wprowadzający to widać nie wielkie lagi, ale gdy gram to nic takiego mi się nie zdarzyło pomimo iż w pierwszej misji dzieje się naprawdę DUŻO. Konsolę kupiłem tydzień temu w stanie BDB jeszcze w folii.

Czytałem, że GTA San Andreas potrafi przyciąć, czy to prawda? Ogólnie proszę o odpowiedz czy konsole czasem nie wyrabiają i czy to normalne.
Odpowiedz
Tak.
Przycinki są normalne. Wszystko zależy od tego, jak bardzo dana gra doczytuje z płyty oraz od samej kondycji laserka.
Najlepszym sposobem na sprawdzenie czytnika jest seria GTA, a najbardziej wymienione przez Ciebie San Andreas. Ta gra ma gigantyczny otwarty świat, który non stop nie daje spokoju laserowi. Jeżeli podczas rozgrywki zdarza Ci się często latać samochodami w przestrzeni czy uderzać w niewidzialne drzewa, wiedz, że ten podzespół powoli umiera.
[Obrazek: Toonsil.png][Obrazek: 76561198009500616.png]
Nie pomagam na PW ;)

Odpowiedz
Dzięki za postraszenie mnie. :) Miałem kiedyś PS2 i GTA San Andreas, ale to dawne dzieje. Miałem ze 12 lat i nie wydaje mi się że miałem jakie kolwiek lagi. Ale podczas swobodnej jazdy po mieście da się odczuć spadki fps?
Odpowiedz
O nie, bo PS2 ma mały dystans rysowania (tekstury z daleka mają bardzo niską rozdzielczość, ale jest to słabo widoczne) i to jest dobry sposób na poprawę wydajności w tego typu grach :)

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Odpowiedz
Czyli bardzo dobrze. Moja konsola nie była katowana. Kolega miał ją z rok i tylko 1 grę: Fifa 13. Nawet nie miał karty pamięci.

Teraz odbiegnę od tematu, bo nie chcę zakładać nowego. Zamówiłem na Allegro kartę pamięci 64Mb nielicencjonowana. Czy mam liczyć się z konsekwencjami typu znikające Save'y, czy może trafić się dobra karta?
Odpowiedz
Ja mam podobną i nic podobnego mi się jak do tej pory nie stało.
[Obrazek: boven14-_.png]
Odpowiedz
To jest loteria. Nikt nie chciałby żeby do tego doszło ale musisz liczyć sie z tym, ze system plików na karcie może sie posypać.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Odpowiedz
W GTA:SA czasami zdarzają się spadki fps, ale to już wina samej gry i to nie zależnie czy gra jest odpalana z DVD, HDD czy SMB. Mimo to nie jest to tak odczuwalne jak w 7 generacji konsol, może to przez to że ostatnio używam tv crt :)
PSX, Xbox, PS2, X360, PSP, GC, Wii, MD, PS TV, SNES, Famiclone, DC, GBA, PS4, DS, PS3, 2DS, XSX
[Obrazek: 1307337.png]
Odpowiedz
Polecam mimo wszystko zakup oryginalnej 8 MB. Nie ma problemów z instalacją FMCB (Magic Gate) oraz znikającymi sejwami. Dodatkową pamięć można dokupić, gdy ma się oryginał, wtedy baw się nawet w 128 MB :D
[Obrazek: YU6rXCy.png]

Posiadane konsole:
PlayStation 5 FAT
PlayStation 3 Slim
Nintendo Switch

Aktualnie ogrywane:
Street Fighter 6 
For
za Horizon 5
Cyberpunk 2077
Odpowiedz