Pytania początkującego - karta, odblokowanie itd
Witam wszystkich ;) Pierwszy mój teat tutaj, i z pewnością nie ostatni. Jutro będę szczęśliwym [mam nadzieję] posiadaczem PSP-3004. Jestem zapalonym graczem, miałem obie "obecne" konsole, teraz PC, który składałem za nie całe 3000 zł w sierpniu zeszłego roku, i tydzień temu gdy z ciekawości spojrzałem na ceny PSP to złapałem się za głowę - w pełni sprawną za 150 zł można dostać. :O Umówiony zakup na jutro wersji 3004 z 5 grami i etui mam za 230 zł - no śmieszne wręcz. :) I do tematu:

1. Przede wszystkim muszę się zaopatrzyć w kartę pamięci. Takowej nie dostanę. Ceny MS Pro Duo są w kosmicznych cenach, bo ceny karty 8GB zaczynają się od 60-70 zł, gdzie w tej cenie dostanę średniej klasy microSDHC nawet 32GB! Dlatego widzę, że sporo osób używa microSD z przejściówką na Pro Duo. Kumpel mi od razu odradził kupno tych z Allegro za 5 zł, bo "to chińska tandeta, która ogranicza transfer". Nie wiem czy to prawda, ale nieco droższa, której masa osób używa kosztuje ledwie 10 zł - firmy PhotoFast z dwoma slotami. I to mnie zastanawia - na jakiej zasadzie to działa? Czy obie karty działają jakby w systemie RAID jak na PC - traktowane są pomimo 2 fizycznych jednostek pamięci, jako jedność, i część danych może się zapisać na jednej karcie, część na drugiej? Czy po prostu PSP i komputer zobaczą dwie oddzielne karty?

2. Będę chciał odblokować. Jako że to wersja 3004, to poczytałem, że tylko nietrwale. Zależy mi na tym, ponieważ walają się gdzieś stare gry z PSX, i możliwość pogrania w nocy pod kołderką w Silent Hill czy RE...nie do opisania za pewne. ;) Soft za pewne jest najnowszy, jak nie to sam do takowego zaktualizuję, i czy ktoś mógłby dać link do instrukcji? Szukając w Google owszem, widać całą masę jednak głównie na wersje systemu 5.xx, lub po prostu z niepewnych źródeł.

3. Tryb uśpienia - jak to z nim jest? Jakie jest zużycie baterii, i czy można spokojnie go stosować np. na noc, wiedząc, że odkładając konsolę powidzmy ok. 1:00 w nocy, znów ją odpalę ok. 8:00-9:00? Pytam, bo to kieruje do kolejnej rzeczy - ponowne odblokowanie konsoli. Ile zajmuje po wyłączeniu konsoli kolejne "aktywowanie" przeróbki?

4. O co chodzi z tymi "scanlines" na wersji 3004? Na Google Image znalazłem ledwie 2-3 obrazki z tym efektem na nowszym ekranie tego modelu. Czy to mocno przeszkadza w grze? Kiedy się pojawia zwykle i przez co?

Póki co chyba tyle, pewnie sporo innych pytań pojawi się gdy już dostanę konsolkę do rąk i dokładnie obadam. ;)
Odpowiedz
Ad. 1. Przejściówkę PhotoFast mogę polecić, bo sprawuje się bardzo dobrze. Konsola widzi obie karty jako jedną.

Ad. 2. Wystarczy wgrać przeróbkę nietrwałą i już... :) Poradnik wgrania był na forum.

Ad. 3. Działa podobnie jak hibernacja w komputerze. Ten tryb to jest najlepsza rzecz w konsoli. Sprawdza się właśnie grając wieczorami, bo można uśpić konsolę i kontynuować grę rano. Tyczy się to również gier z PSX, gdzie jak wiadomo trzeba było zapisywać stan gry w określonych miejscach.
Aktywować nietrwałą przeróbkę trzeba tylko po wyłączeniu konsoli, a nie po uśpieniu. Jeżeli chodzi o aktywowanie nietrwałej przeróbki, to trwa to jakieś 10 sekund.

Ad. 4. Czym objawia się "scanlines"?
[Obrazek: 9458.png][Obrazek: piotros_org.png]
3DS FC: 2724-0392-0522
Odpowiedz
Scanlines to znane z automatów poziome, czarne paski na ekranie.
Przerabiałem to na DSie. Odpowiadały za to dwa potencjometry - jeden od górnego ekranu i analogicznie drugi od dolnego. Jeżeli były źle ustawione, przy szybkim poruszaniu konsolą było widać właśnie takie paseczki. W przypadku PSP może być podobnie lub mogą one występować przy szybkiej akcji.
[Obrazek: Toonsil.png][Obrazek: 76561198009500616.png]
Nie pomagam na PW ;)

Odpowiedz
1. Adapter photofast jest bardzo dobry ale do lepszego grania kup kjedną jarte 32 gb micro sd zamiast 2 wttedy ci wejdzie wiecej rzeczy i o nic nie bedziesz sie martwic.

2 Na psp 300x jest tylko nie trwała przeróbka ale jak wiadomo jest kilka rodzajów począwszy od softu 5.03 a kończąc na 6.60.. Przeróbke wgrywasz taka w zaleznosci od wersji plyty glownej oraz data code. W konsolach z data code 9a i nizej jest starsza pluyta glowna dzieki ktorej mozna wgrac cfw z serii 5.03 co nie jest zle ale jak wiadomo nowsze nie znaczy lepsze na starych softach tez sa lstki ktore pozwalaja na nowsze mozliwosci. Ogolem do nowtch konsol z data code wyzej niz 9a polecam cfw z serii LME jest lepsze od Pro

3 Tryb uspienia dziala jak np w laptopach . jak wlaczysz na taki tryb lekko przesuwajac suwak do gory np w czasie grania to konsola nie zuzyje ani procenta baterii a takze gra bedzie odtwarzana w tym samym momencie od nacisniecia suwaka. Bateriie w psp 300x trzynaja do 4h i jak sie rozladuje to od razu przejdzie w tryb hibernacji czyli jak grales w cos i sie wylaczylo to od razu po na ladowaniu baterii powroci do tego samego stanu ale czasami sa wyjatki .
Odpowiedz
Ważna uwaga odnośnie kart do PSP, nie warto kupować więcej niż 32GB, bo PSP obsługuje tylko 32GB.
Do przejściówki można włożyć 2 karty 16GB i sumarycznie będzie 32GB... :)
Odpowiedz
Dla PSP 300x jest też trwała przeróbka ale tylko dla softu 6.20

Nie prawda, psp obsłuży nawet 64gb ale musi być adapter photofast i 2x karta micro sdhc 32gb, najlepiej tej samej firmy.
Moje konsole:

PlayStation One SCPH-102
PlayStation 2 Slim HDD Mod SCPH-70003
PlayStation 2 Fat SCPH-39004 + NA + Wireless Sony DS2
PlayStation 3 Slim CECH-3004b
PlayStation Portable 3004

Xbox Classic v1.6 80GB

[Obrazek: 951930.png]
Odpowiedz
Hmmm... faktycznie zmyliły mnie wpisy o max 32GB, ale dla oryginalnych kart do PSP, których większych po prostu nie ma.
Znalazłem informację, że ktoś do PSP włożył 2x64GB do przejściówki... :)
Tutaj też ktoś opisuje, że ma 128GB, ale nie wszystko działa tak jak powinno, ze względu na za dużą ilość plików. System przestaje sobie z tym radzić, chyba że wyszła/wyjdzie poprawka CFW, która umożliwi poprawne działanie tak wielkich kart.
Ja w każdym bądź razie mam 2x16GB i mam na karcie wszystkie gry, które chciałem mieć, więc na brak miejsca nie narzekam. W PSP gry nie mają więcej niż 1,8GB każda, ze względu na ograniczenie UMD. To nie to co PSV, gdzie gra może mieć więcej i w przypadku tej drugiej konsoli faktycznie przydaje się większa karta.
Odpowiedz
Cenna uwaga dragon o tej trwalej ale o ile mi wiadomo ta tzw trwala przerobka na psp 300x jest w postaci hena od Total Nooba
Odpowiedz
Cipl flashera ladujesz zeby byla trwala, tak jak to robisz na 2k
Moje konsole:

PlayStation One SCPH-102
PlayStation 2 Slim HDD Mod SCPH-70003
PlayStation 2 Fat SCPH-39004 + NA + Wireless Sony DS2
PlayStation 3 Slim CECH-3004b
PlayStation Portable 3004

Xbox Classic v1.6 80GB

[Obrazek: 951930.png]
Odpowiedz
Ale ten cipl flasher jest na softy PRO czy tego hena ??
Odpowiedz