MGS: Ground Zeroes - wspaniała przystawka czy skok na kasę?
Ostatnio miały miejsce testy prologu do piątej części Metal Gear Solid. Niemałe poruszenie wśród graczy wywołała informacja o tym, że główny wątek można przejść w 2 godziny. Fakt ten sprawił, że Ground Zeroes nazywane było często przedpremierowym DLC za które Konami policzy sobie jak za pełnoprawny tytuł. Pojawiły się także zarzuty do głównego twórcy całej serii - Hideo Kojimy, jakoby podzielenie Metal Gear Solid V na dwie części było wspomnianym w tytule "skokiem na kasę". Dlatego chciałbym zapytać Was co o tej sytuacji sądzicie?

Osobiście muszę przyznać, że początkowo byłem zszokowany 2 godzinami gry. Później jednak okazało się, że te 2 godziny głównego wątku, o które toczone były takie zacięte boje, mają stanowić zaledwie 10% całego tytułu. Cena gry na PS3 ma wynosić około 100 zł (na PS4 150), a więc zdecydowanie mniej niż większość nowych tytułów. Jeśli dodamy do tego fakt, że gra jest przedstawicielem skradanek - a więc gatunku w którym (przynajmniej dla mnie jako fana takiego rodzaju rozgrywki) zabawa nie kończy się na jednym przejściu, otrzymujemy całkiem dużo zabawy. Nawet pomijając czas rozgrywki i cenę (która przynajmniej w wersji na PS3 nie wydaje mi się zbyt wygórowana) trzeba pamiętać, że najważniejsza jest jakość a nie ilość. Czytając opinie osób, które brały udział w testach można wywnioskować, że nadchodzący Metal Gear Solid: Ground Zeroes będzie tytułem co najmniej bardzo dobrym. Testerzy chwalą nowy silnik graficzny oraz złożoność rozgrywki a zakończenie, jednym z najbardziej zaskakujących momentów w historii serii.

Zapraszam do dyskusji i podzielenia się swoimi odczuciami.
Odpowiedz
Może być grubo, o ile tego nie skrewią. Raczej nie powinni. Czekamy, zacierając łapska.
[Obrazek: senna1.png][Obrazek: Makaveli0160.png] [Obrazek: senna%202.png]
Odpowiedz
(18-02-2014, 20:25)Makaveli napisał(a): Może być grubo, o ile tego nie skrewią.

Tak można powiedzieć o każdej nadchodzącej grze :D
A co myślisz na temat tego, że V ma być podzielona na prolog i właściwą grę? Wg mnie celem Kojimy jest raczej umilenie fanom oczekiwania na Phantom Pain aniżeli wyłudzenie kasy. No i wiadomo, dzięki temu MGS V ma +100 hype
Odpowiedz
Co tu dużo pisać, niestety widać i to w całej okazałości zdzierstwo, jednak dla tej serii dużo jestem w stanie znieść
Odpowiadając na tytuł wątku: jedno i drugie,
może okazać się że przy zakupie MGS GZ będzie rabacik do piąteczki :)
Odpowiedz
Na Zanzibarze czytałem jedną z relacji testera GZ, który po 5 godzinach miał na liczniku 22% ukończenia tytułu. Jak dla mnie 100 zł na PS3 to niewielka cena za grę, która już teraz jest chwalona za gameplay. Jedyne co powstrzymuje mnie (póki co) od zakupu tej gry zaraz po premierze, jest nadchodzący Thief bo jednak w skradankach MGS jest na drugim miejscu choć zaraz za złodziejską serią. Ostatnie przygody Sama Fishera złe niebyły, jednak nie zaspokoiły mojej potrzeby szpiegowania dlatego przełom lutego i marca to dla mnie bardzo ekscytujący okres.
Odpowiedz
Thief z tego, co słyszałem, ma mieć mało wspólnego z poprzednimi częściami serii.

A co do rozłożenia całości na prolog i właściwą - niech robią, jeżeli jest to konieczne. Możliwe, że mają mało kasiorki, w końcu Kojima wydaje tylko MGS-y, a Konami jako całość też niewiele oprócz piłki kopanej.
[Obrazek: senna1.png][Obrazek: Makaveli0160.png] [Obrazek: senna%202.png]
Odpowiedz
No faktycznie pierwsze oceny Thief'a niezachęcające. Poczekam aż stanieje w takim razie. Co do MGS to dziwne trochę z tą aplikacją na urządzenia mobilne gdzie wyświetlana ma być mapa. Już to widzę jak odkładam pada i wyciągam iphone żeby sprawdzić gdzie jestem zamiast zrobić to z poziomu gry przez pada...
Odpowiedz
A ta aplikacja będzie obowiązkowe chodzi mi o to czy będzie to jedyną mapa do gry

Wysłane z Playstation 1 za pomocą RuniXa
Odpowiedz
Nie no co Ty, pewnie, że nie będzie obowiązkowa. Niezłe jaja by były :D
Aplikacja ma być darmowa i opcjonalna. Może sam pomysł nie najgorszy ale raczej niezbyt to praktyczne. No chyba ze miałbym specjalny "stojaczek" z telefonem tak, że mógłbym łatwo na niego popatrzeć kątem oka. No ale ja nie po to gram na konsoli, żeby siedzieć przy biurku, stoliku czy innym meblu. To jest właśnie przewaga konsol, że nie jesteś ograniczony przez kontroler i możesz grać w jakiej pozycji chcesz. Na PC to jednak ciężko ułożyć się wygodnie na kanapie z klawiaturą i myszką :D
Odpowiedz
Nie wiem jak Kojima to uargumentował i czy w ogóle to zrobił, to jest wydanie najpierw Ground Zeroes, a potem właściwej piątki, bo od pewnego czasu nie jestem na bieżąco z informacjami na ten temat. W każdym razie 130 zł za 2 godziny w wersji na PS3/X360 (ponoć około 85 zł w wersji cyfrowej) to nieco jak dla mnie za dużo. Jeżeli czwarta część dawała jakieś 20 godzin gry i płaciliśmy za nią pi razy oko 2 stówy to naturalnie Ground Zeroes powinno być sprzedawane za złociszy 20. No za 3 dychy to jeszcze bym się nie wahał. Prawdą jest, że Hideo od pewnego czasu wystawia cierpliwość graczy na wielką próbę i oby się na tym kiedyś nie przejechał. Nie wspomnę już o tym, że o nawet zbliżonej dacie premiery Phantom Pain ni widu ni słychu. Możliwie, że zagramy dopiero w niego w 2015 roku.

Jeżeli ktoś jeszcze nie miał okazji to filmik z jednej z misji pobocznych po polsku akurat na PS4:

Z tego, co już tutaj widać dodano kilka ciekawie zapowiadających się opcji jak choćby opad pocisku, oznaczanie przeciwników, zabieranie im broni i natychmiastowy atak nią czy ten tryb refleksu, który wygląda dosyć sensownie i dobrze, że Konami myśli także o graczach bardziej zaawansowanych jak to określili. Swoją drogą ciekawe ile koleś robił wcześniej prób - akcja z pojazdem opancerzonym wyliczona co do centymetra ;D Poza tym jakoś nie jestem przekonany do misji pobocznych. Metal Gear Solid zawsze kojarzymy mi się z liniowością wzniesioną do ideału i śledzeniem z zapartym tchem fabuły, a nie wykonywaniem jakiś pierdółkowatych misji.
You wanna play games? Okay, I'll play with you. You wanna play rough? Okay! Say hello to my little friend!

[Obrazek: montana_pl89.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: