dlaczego nie przerobione ps2 nie czyta nieoryginalnych płyt?
Witam pytanie może wydać się bez sensu ale nie znalazłem nic w google a dręczy mnie pytanie po prostu co mają takiego oryginale płyty do ps2 czego nie mają nieoryginalne płyty ps2 że oryginalne płyty z grami na ps2 czyta nie przerobiona konsola?
Odpowiedz
Są tłoczone, a nie wypalane.
[Obrazek: playstation_blood_by_fuckinsick-d4cdnkd.gif][Obrazek: arhplus.png][Obrazek: playstation_blood_by_fuckinsick-d4cdnkd.gif]
Odpowiedz
To nie ma znaczenia czy są tłoczone czy wypalane. Po prostu brakuje na takich płytach specjalnych obszarów, poprzez które konsola weryfikuje czy nośnik jest z grą. Dodatkowo, tych sektorów nie da się nagrać na nagrywarce.
Odpowiedz
Nom, podczas zgrywania takiej płyty do np. *.iso, nagrywarka omija te sektory i.
[Obrazek: Toonsil.png][Obrazek: 76561198009500616.png]
Nie pomagam na PW ;)

Odpowiedz
Jako ciekawostkę (na którą powinniście przymknąć oko) o kilku konsolach - oryginalnie płyty dla Gamecube oraz Xbox były tłoczone "od tyłu". Po wymianie napędu w Xbox np. Nie działały już oryginalne płyty, ale przegrywane i owszem. O gamecube szkoda gadać, miałem to draństwo i laser jest bardziej wybredny niż ps2.
Jak wiadomo PS2 żeby przerobić chipem trzeba dłuuugo lutować, precyzyjnie, dużo kabelków. Często po tym coś nie działa. Tutaj Xbox i Gacek wygrywają, bo w X instalujesz softmoda manewrując taśmami między pc a konsolą lub zamocować chip w gotowych już gniazdach na płycie głównej. W Gamecube chipa można wlutować nawet gwoździem.

Gamecube http://www.youtube.com/watch?nomobile=1&v=bQ8v0VWTKYM
PS2 http://www.youtube.com/watch?v=raWFv0kx8I0
Odpowiedz
@up

Pełno bzdur napisałeś...

(02-06-2013, 00:32)szymusbanan napisał(a): Jako ciekawostkę (na którą powinniście przymknąć oko) o kilku konsolach - oryginalnie płyty dla Gamecube oraz Xbox były tłoczone "od tyłu".

Jak płyty można tłoczyć od tyłu? Każdą jedną tłoczy się w podobny sposób.

(02-06-2013, 00:32)szymusbanan napisał(a): Po wymianie napędu w Xbox np. Nie działały już oryginalne płyty, ale przegrywane i owszem.

Jak wymienisz napęd w Xboxie na oryginalny z Xboxa to będzie wszystko działać. Jednak jak wsadzisz napęd komputerowy, to tylko nagrywane pliki (ale nie do końca, bo jest kilka modelów, które po modyfikacji działają jak oryginalny napęd X-a).

(02-06-2013, 00:32)szymusbanan napisał(a): Jak wiadomo PS2 żeby przerobić chipem trzeba dłuuugo lutować, precyzyjnie, dużo kabelków. Często po tym coś nie działa.

Masz jakieś własne doświadczenia w tym temacie? Jak się potrafi lutować to problemów nie ma.

(02-06-2013, 00:32)szymusbanan napisał(a): Tutaj Xbox i Gacek wygrywają, bo w X instalujesz softmoda manewrując taśmami między pc a konsolą lub zamocować chip w gotowych już gniazdach na płycie głównej.

Jaki to ma związek z PS2? Chyba zapomniałeś o czymś takim jak FMCB, które jest softmodem.

(02-06-2013, 00:32)szymusbanan napisał(a): W Gamecube chipa można wlutować nawet gwoździem.

Bez komentarza... Gdzie wsadzisz tego gwoździa?
Odpowiedz
squallpl napisał(a):Bez komentarza... Gdzie wsadzisz tego gwoździa?
Chodziło mu o to że nagrzewasz takiego gwoździa nad kuchenką gazową i możesz nim spokojnie wlutować tego chipa(łatwy montaż). Większym problemem przy przeróbce GC jest rozkręcenie obudowy :D
PSX, Xbox, PS2, X360, PSP, GC, Wii, MD, PS TV, SNES, Famiclone, DC, GBA, PS4, DS, PS3, 2DS, XSX
[Obrazek: 1307337.png]
Odpowiedz
Płyty na xboxie kręcą się w odwrotna stronę, niż ps2. W gamecube chyba tez tak było. Płyt xbox nie odczytasz w komputerze. Tak, mam doświadczenia.

Rzeczywiście, nie dodalem informacji o tym napędzie. Związek z ps2 jest taki, ze chciałem porównać przeróbki w ps2 oraz konkurencji.
Odpowiedz
Pierwszy raz słyszę takie bzdury. Gdzie to wyczytałeś? Nie można ich odczytać z innych powodów, a nie dlatego, że "kręcą się w inną stronę".
Odpowiedz
Też słyszałem że płytki w kostce kręcą się w inną stronę. Informacja od znajomego który ją posiadał i nie przerabiał właśnie z tego powodu - chyba wiarygodne źródło ;) .
[Obrazek: playstation_blood_by_fuckinsick-d4cdnkd.gif][Obrazek: arhplus.png][Obrazek: playstation_blood_by_fuckinsick-d4cdnkd.gif]
Odpowiedz