Głośna praca PS3 podczas grania
Witam.
Mam problem z konsolą ps3 40gb.
mianowicie:
Konsola zaraz po włączeniu i robieniu różnych rzeczy typu( przeglądarka,zdjęcia itd) chodzi normalnie tzn.cicho
Problem pojawia się gdy włączę grę.Nie ważne czy z dysku czy z płyty.
Konsola po włączeniu gry wskakuje na wyższy bieg przez co jest dość głośna.
teraz pytanie czy jest się czym martwić ?

Aha po zakończeniu gry wiatraki nadal chodzą głośno.

Proszę o szybką odpowiedz .
Odpowiedz
Jeżeli SPA konsoli nie pomoże, to zaczyna mieć problem z:
a/czujnikiem temperatury
b/GPU
Odpowiedz
dodam ze jak jest w poziomie to z tyłu wieje chłodne powietrze.Jak postawiłem konsole do pionu to jest ciepłe.
Odpowiedz
Dlatego pisałem o SPA, często pomaga. Dzieje się tak z powodu "wytapiania" się pasty termo pod radiatorami. Traci ona swoje właściwości z upływem czasu.
Odpowiedz
Mam w tym tygodniu zawieźć do serwisu aby mi wymienili pastę. Za darmo po znajomości. :) Mam nadzieje że to pomoże

Ok pasta wymieniona ale konsola nadal chodzi głośno.Powiedzieli mi że padł czujnik temp. Teraz pytanie:
Czy naprawa jest opłacalna ?
Odpowiedz
Zapożyczone z innego forum - "Jeżeli płyta nie jest popalona, to można pokusić się o wymiane GPU lub zastosowanie rezystora nastawnego do obniżenia obrotów wentylatora."
[Obrazek: hzieling.png]
Odpowiedz
A jednak! Czujnik temp jest w porządku.Nie ma to jak serwis który od razu spisywał mnie na straty. :D
Konsole testowałem od Środy i dlatego nie pisałem.

Owszem buczenie występuje ale dałem trochę więcej miejsca na oddychanie i te buczenie nie jest juz takie straszne.Występuje tylko podczas gry a dokładniej na takiej zasadzie:
-jestem na torze i gram (występuje buczenie)
-Jestem w menu i przeglądam garaż itd. (przestaje buczeć)

konsola po godzinie lekko ciepła od spodu,powietrze w miare ciepłe(chociaż mogło by być lepsze)

Mój sąsiad elektryk powiedział mi że taki problem może występować przez brak uziemienia w gniazdku.Trochę się zdziwiłem.Fakty są takie że nie posiadam uziemienia w gniazdu,konsola podpięta do listwy która bezpośrednio idzie do tego gniazdka.

Jutro idę do sąsiada z konsolą i zobaczę czy faktycznie wina gniazdka.Ale jakoś nigdy nie słyszałem o takim przypadku.
Odpowiedz
arekkobylo napisał(a):Mój sąsiad elektryk powiedział mi że taki problem może występować przez brak uziemienia w gniazdku
:D tylko tak to mogę skomentować :D ale cuda się zdarzają.
Po prostu luty pod GPU padają i konsola przegrzewa się (nie ma styku dobrego)
Odpowiedz
Problem w tym że konsola się nie przegrzewa.Po sesji 3 godzinnej nadal pozostaje lekko ciepła.Tak jak napisałeś cuda się zdarzają.
Odpowiedz
Tu nie chodzi o wydmuch powietrza tylko o to co dzieje się pod RSX (nie pod radiatorem :D tylko pod samym układem)
Odpowiedz