|
Najlepszy telewizor do PS2
|
|
Mój nowy telewizor dziś mnie zadziwił. Kupiłem go na szybko, na szybką podłączałem, przejrzałem menu, po czym ruszyłem do internetu szukać informacji na jego temat, niestety nie znalazłem ich wiele i sobie odpuściłem uznając że nie ma co szukać super "ficzerów" w telewizorze za 10zł. Dziś mnie coś jednak tknęło żeby poszukać informacji o nim w najoczywistszym miejscu czyli na obudowie. W dzisiejszych czasach wszystkie funkcje i możliwości telewizora prezentowane są w formie naklejek na obudowie, kiedyś dużo częściej były drukowane na ramce z przodu. Ponieważ mój telewizor stoi w specyficznym miejscu, dosyć nisko, początkowo nie zauważyłem tych opisów nadrukowanych z przodu obudowy kolorem niewiele ciemniejszym od koloru obudowy. Oto co tam doczytałem:
- XD Engine - "siakiś ficzer" od LG - 100Hz Digital - tu już mi się morda uśmiechnęła lecz po chwili... - HD Ready - ... o.0 i tu już mocno się zdziwiłem, jeśli to prawda to mój TV potrafi wyświetlić obraz 720p, a to już ładna opcja, niestety nie jestem w stanie tego sprawdzić ponieważ nie posiadam żadnego urządzenia które podałoby obraz w 720p przez kabel component, chyba czas przyspieszyć zakup componenta do PS2. - Virtual Dolby Sorround - bardzo przyjemna funkcja dźwięku przestrzennego o której pisałem wcześniej. EDIT: Dziś dotarł do mnie kabel component. W sumie nic wyszukanego, najtańsze co było na allegro, w sumie razem z przesyłką zapłaciłem za niego 10zł. Na pierwszy rzut oka kabel dosyć podłej jakości, końcówki były lekko zgięte (pewnie wina poczty) jednak po 5 minutach drobnych napraw udało się go podłączyć do TV. Na pierwszy ogień do testów poszedł Outrun 2006 Coast2Coast z racji tego iż posiada tryb 480p (60Hz). Na początku uruchomiłem grę w zwykłej rozdzielczości w 60Hz czyli tak jak grałem przy pomocy kabla EURO. W takiej konfiguracji dużych zmian nie zauważyłem, kolory trochę zbledły (wystarczyło zmienić profil w TV i wróciły do normy) jednak ogólne wrażenie pozostało takie same. Po przejechaniu jednej trasy, szybki reset i tym razem uruchamiam Outruna w 480p(60Hz) i tu gra zaczyna robić wrażenie :) Wszystko staje się wyraźniejsze, znika smużenie, kolory zyskują lepsze barwy, szczerze powiem, że nie sądziłem, że różnica będzie aż tak zauważalna. Po Outrunie przyszedł czas na króla wszystkich ścigałek na PS2 czyli Gran Turismo 4. W pierwszej kolejności w napędzie wylądowała wersjia PAL, czyli standardowa rozdzielczość i podobnie jak w przypadku poprzedniego tytułu różnica pomiędzy kablem EURO a Component była niewielka, nie pomogło także uruchomienie gry przez Xploader HDTV, w dodatku po włączeniu rozdzielczości 1080p obraz zostaje zmniejszony do połowy wielkości telewizora i umieszczony dokładnie po środku ekranu. Po wersji PAL przyszedł czas na wersję NTSC która oferuje 480p oraz 1080i (natywnie, bez pomocy programów). I tu znów historia się powtórzyła, 480p oferuje zdecydowanie lepszą jakość obrazu od standardowej rozdzielczości, nie zauważyłem natomiast dużej różnicy pomiędzy 480p a 1080i (mój telewizor zeskalował sobie 1080i do 720p którą obsługuje), nie wiem czy jest to wina mojego TV czy ogólna specyfika tej rozdzielczość w GT4 jednak na mnie nie zrobiła ona wrażenia. Podsumowując, według mnie sam kabel nie poprawia znacząco grafiki, owszem widać drobną różnicę jednak nie jest ona jakaś ogromna. Największym atutem kabla component jest możliwość wyświetlenia obrazu 480p Progressive Scan który według mnie powinien być domyślną opcją w każdej grze. Niestety do 480p nie wystarczy sam kabel, trzeba mieć także odpowiedni telewizor który potrafi obsłużyć taką rozdzielczość. A na koniec mam drobne pytanie. Na allegro, oprócz zwykłych kabli component (5 wtyczek) pojawiają się wersje z 6 wtyczkami (patrz zdjęcie poniżej), do czego służy ta dodatkowa wtyczka?
Playstation 2 Slim SCPH-77004, 3xDS2, FMCB
Inne konsole: SMS II, MegaDrive, PSOne, Dreamcast, Xbox, Xbox 360 ![]()
(08-01-2013, 17:41)Draco napisał(a): [...] O mój Boże i wszyscy święci, Draco czegoś nie wie O_O . No to już wiadomo że przepowiednia majów była prawdą :P . Kolorek przewodu zdradza czym może to być. Prawdopodobnie jest to jednocześnie przewód component i composite. W sumie fajny mix.
09-01-2013, 18:30
Ja zamówiłem z allegro przewód (pewnie chiński) Component, użyłem go dwa razy i podczas rozłączania rozleciała mi się wtyczka.
Więc ostrzegam wszystkich: każdy posiadacz nowej chińszczyzny niech zaklei wtyczkę izolacją!!! Nie wiem czy dam radę złożyć to do kupy. Wszystko widać bardzo wyraźnie, już objaśniam. Kabel AV składa się z trzech przewodów: Video (żółty) i Audio (biały - L i czerwony - R). Kabel Component to pięć przewodów, gdzie: - czerwony - Red=R - zielony - Green=G - niebieski - Blue=B - biały - Audio L, - drugi czerwony - Audio R. Mając kabel RGB dodali Video (żółty). Nie ma to żadnego sensu.
09-01-2013, 18:41
Ma sens, zyskujesz kabel uniwersalny. Nie każdy wejście component w swoim telewizorze, a taki kabel może się przydać gdy ktoś na co dzień ma w pokoju stary CRT, a czasem ma okazje zagrać na porządnym, dużym LCD TV lub CRT z componentem.
Playstation 2 Slim SCPH-77004, 3xDS2, FMCB
Inne konsole: SMS II, MegaDrive, PSOne, Dreamcast, Xbox, Xbox 360 ![]()
09-01-2013, 19:04
Dobra chińszczyzna nie jest zła :P . Kupując coś noname trzeba się liczyć z tym że pochodzi z chin. A jak już się kupuje takie rzeczy to najlepiej od razu od producenta. Kupi się za grosze i nie jest szkoda jak się zepsuje.
Ale coraz częściej jestem pozytywnie zaskoczony jakością :) . Ja od ponad roku kupuje prawie tylko i wyłącznie na eBay od sprzedawców z Hongkongu. Była tylko jedna wpadka ale odzyskałem pieniądze.
18-01-2013, 21:56
(09-01-2013, 18:41)Draco napisał(a): Ma sens, zyskujesz kabel uniwersalny. Nie każdy wejście component w swoim telewizorze, a taki kabel może się przydać gdy ktoś na co dzień ma w pokoju stary CRT, a czasem ma okazje zagrać na porządnym, dużym LCD TV lub CRT z componentem.Nie, to naprawdę nie ma sensu. Jak ktoś chce to kupuje Component, ktoś inny chce AV to kupuje AV. Mieszanie kabli nie pomaga.
16-06-2013, 11:58
Witam.
Chciałem się zapytać jaki kupić TV do PS2? Obecnie używam TV CRT 14" ,który chcę wymienić z powodu zbyt małego ekranu i braku możliwości odbioru TV cyfrowej naziemnej, a nie mam zamiaru kupować dodatkowo dekodera. Potrzebuje TV 24" cale, tylko nie wiem, czy warto kupować Full HD, czy jednak HD Ready? PlayStation 2 Slim SCPH-77004, MC 8MB FMCB 1.8b, 1xDS2
16-06-2013, 13:23
Gry z PS2 generalnie wyglądają na telewizorach HD słabo, bardzo słabo, albo tragicznie. Co do tego jaki telewizor kupować - bardziej przyszłościowy jest Full HD, ale przy takiej przekątnej HD Ready też powinien bez problemu wystarczyć.
(16-06-2013, 13:23)TheMichal napisał(a): Gry z PS2 generalnie wyglądają na telewizorach HD słabo, bardzo słabo, albo tragicznie. Co do tego jaki telewizor kupować - bardziej przyszłościowy jest Full HD, ale przy takiej przekątnej HD Ready też powinien bez problemu wystarczyć. Prawdę mówiąc, to pod ten TV nie będę podpinał PC i też nie będę oglądał filmów w Full HD, na dodatek tylko obecnie TVP 1 i 2 są nadawane w Full HD Nie mam możliwości sprawdzić jak będą wyglądać gry PS2, gdy podepnę konsolę pod TV z Full HD. Gry z PS2 gdzie będą lepiej wyglądać, gdy matryca TV będzie posiadała tyle samo cali? z Twojej wypowiedzi wygląda ,że na TV z HD Redy. W sprzedaży są jeszcze monitory 24" Full HD z wbudowanym tunerem TV oraz posiadają złącze komponent, to może lepiej kupić taki monitor? Czy jednak będzie lepszy obraz na TV z HD Ready? Nie wiem, czy koniecznie musi być taki TV 50 Hz, czy może być 100 Hz? widziałem, że nie który gry na PS2 mają opcje wyboru, a nigdy nie ma do wyboru 100 Hz, czyli taka bez problemu będzie działać na TV 100 Hz, czy jednak kupować TV 50 Hz? PlayStation 2 Slim SCPH-77004, MC 8MB FMCB 1.8b, 1xDS2
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Jaki bezprzewodowy pad najlepszy do PS2? | michalek510 | 12 | 12805 |
23-05-2018, 12:41 Ostatni post: Atr3ju |
|
| Telewizor do PS2 | WielkiWielki2 | 10 | 6537 |
11-05-2017, 08:52 Ostatni post: norton9988 |
|
| Jaki jest najlepszy telewizor do PS2? | kubulwg | 20 | 13223 |
01-09-2016, 17:47 Ostatni post: Jolek |
|
| Najlepszy model Fat | KungLao | 13 | 6793 |
09-06-2015, 21:17 Ostatni post: Szymon |
|
| Telewizor do 700 zł do PS1/PS2 | Cwieku | 13 | 7753 |
11-12-2014, 15:37 Ostatni post: Cwieku |
|
| Jaki telewizor lcd led do ps2 | norton9988 | 10 | 8190 |
12-11-2014, 18:58 Ostatni post: Labeli |
|
| PS2 a telewizor LED | michalmca | 14 | 7573 |
30-07-2014, 15:24 Ostatni post: michalmca |
|
| Najlepszy telewizor pod PS2 ? | Bone | 8 | 4485 |
29-03-2014, 21:33 Ostatni post: RafalKa |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

![[Obrazek: XsKg1.gif]](http://i.imgur.com/XsKg1.gif)
![[Obrazek: playstation_blood_by_fuckinsick-d4cdnkd.gif]](http://img08.deviantart.net/8564/i/2011/282/3/b/playstation_blood_by_fuckinsick-d4cdnkd.gif)
![[Obrazek: arhplus.png]](https://krwiodawcy.org/banery/ciemne/arhplus.png)

![[Obrazek: Rave__PL.png]](http://card.psnprofiles.com/1/Rave__PL.png)