Najlepszy telewizor do PS2
Obraz rzeczywiście świetny. Używasz oczywiście kabla RGB, prawda ?
Na prawdę szkoda, że aby uzyskać taki obraz, trzeba mieć dużo miejsca :/ Szczególnie te nowsze CRT mają taki duży "tyłek", że shock lekki. Pamiętam, jak na podobnym odpaliliśmy u kogoś na urodzinach Tekkena 5 (oczywiście na kablu RGB). Obraz miazga, ostrość oraz nasycenie kolorów miód! Czas wtedy tak szybko przepłynął :D
Draco, to jest Colin McRae Rally 2005. Poznaję po interfejsie i modelu Subaru ;)
[Obrazek: Toonsil.png][Obrazek: 76561198009500616.png]
Nie pomagam na PW ;)

Odpowiedz
Ta gra rajdowa (WRC?) wygląda genialnie. Przeczuwałem że obraz będzie dobry ale nie sądziłem że aż tak bardzo. Zaczynam myśleć że może zamiast LCD warto się jednak zainteresować jakimś kolosem CRT :D
Playstation 2 Slim SCPH-77004, 3xDS2, FMCB
Inne konsole: SMS II, MegaDrive, PSOne, Dreamcast, Xbox, Xbox 360

[Obrazek: XsKg1.gif]
[Obrazek: 1N8cslJ.jpg]
Odpowiedz
Co ty :D Nie WRC, to jakiś stary Colin :P
Mattek - tak, RGB, czyli dla mnie euro. No dupsko ma naprawdę ogromne.
Odpowiedz
Po latach spędzonych przed wysłużonym Daewoo 21' model 21A5T okoliczności zmusiły mnie do kupna innego telewizora. Jako, że jestem fanem starych konsol, a i groszem w danym momencie nie śmierdziałem wybór padł na używany telewizor kineskopowy. Po krótkich poszukiwaniach w sieci, znalazłem ciekawy telewizor niedaleko mnie, umówiłem się i już godzinę później byłem szczęśliwym posiadaczem 29 calowego telewizora LG SuperSlim (29SF2RNB).

Po dowiezieniu do domu i bliższych oględzinach okazało się że jest to całkiem niezły sprzęt. Wspomniany 29 calowy kineskop jest płaski, co prawda nie panoramiczny jednak robi wrażenie, szczególnie w porównaniu do jego poprzednika. Telewizor wyposażony jest w 3 złącza EURO, 2 złącza Component, 1 złącze Composite, 1 złącze S-VIDEO, oraz 2 złącza antenowe. Takie zróżnicowanie pozwoliło mi na podłączenie wszystkich moich konsol jednocześnie bez konieczności używania rozdzielaczy itp. Słowa SuperSlim w nazwie telewizora to nie czcze przechwałki, odbiornik jest naprawdę cienki (jak na standardy CRT) i zajmuje we wnęce mniej miejsca niż jego 21' poprzednik (biorąc oczywiście pod uwagę wyłącznie głębokość)

Jeśli chodzi o obraz to nie ma porównania z telewizorem Daewoo. Nie jest to co prawda max jaki widziałem np. na telewizorach Sony lub Philipsa tej klasy jednak jest bardzo przyjemny dla oka, mam nadzieję, że niedługo uda mi się zaopatrzyć w kabel component do PS2 i sprawdzić różnicę pomiędzy tak chwalonym przeze mnie EURO,a componentem. Dźwięk także jest świetny, system Dolby Virtual sprawia, że naprawdę możemy poczuć namiastkę dźwięku przestrzennego, sprawdza się to świetnie w grach, pozwalając na bardzo dobre odwzorowanie dźwięków otoczenia.

Podsumowując szczerze polecam zakup tego telewizora, zwłaszcza jeśli trafi się w dobrej cenie, a jeśli już mowa o pieniądzach to warto dodać najlepszą część historii zdobycia tego TV, mianowicie udało mi się go kupić za okrągłe 60zł :D ,a na dokładkę dodam, że następnego dnia sprzedałem swojego starego, działającego Daewoo za 50zł :D (notabene trafił do rodziny w której będzie służył dzieciakom jako TV do PS2 :) )

Zdjęcia poniżej nie należą do mnie ale przedstawiają telewizory o których mowa.
[Obrazek: 8kXD6.jpg]

[Obrazek: rCSNh.jpg]

[Obrazek: zWx5m.jpg]

[Obrazek: RhRmD.jpg]

Odpowiedz
Ten Twój LG jest rzeczywiście wąski! Tyle samo grubości zajmuje 40" LCD Szajsung razem z hakiem :)
Odpowiedz
Wielokrotnie o tym wspominałem, aczkolwiek na potrzeby tego wątku się powtórzę. Po latach giercowania na podstarzałym blaszaku grafika stała się dla mnie elementem drugorzędnym, na który praktycznie nie zwracałem uwagi (słaby sprzęt zmuszał mnie do grania na najniższych detalach, by zwiększyć płynność), dlatego też nie posiadam szczególnie wygórowanych wymagań względem oprawy audiowizualnej.

Po przesiadce na PS2 nie musiałem już grzebać w opcjach graficznych, tylko od razu rozpoczynałem rozgrywkę na "najwyższych detalach". Przeciętnego użytkownika PS2 grafika w takich pozycjach, jak np. "Call of Duty 2: Big Red One" lub "Medal of Honor: Vanguard", nie zaskoczy i będzie dla niego czymś zwyczajnym. Natomiast mnie oprawa wizualna we wspomnianych tytułach zaskoczyła i była czymś, czego na moim starym PC nie uświadczyłem.

Dlatego też podchodziłem sceptycznie do wyboru telewizora pod PS2 i prawdę mówiąc nie zwracałem na to uwagi. Od początku moje PS2 jest podłączone do telewizora LCD marki Thomson (model 32HS2244) 32 cale. Słyszałem, że na telewizorach LCD jakość obrazu będzie o wiele gorsza, aniżeli od tej obecnej na standardowych kineskopach, aczkolwiek zbytnio się tym nie przejmowałem. Jakoś nie zauważyłem spadków FPSów, czy słabego rysowania krawędzi postaci i innych nieprawidłowości. Może rzeczywiście na telewizorach CRT grafika jest przepiękna, lecz jak wspomniałem na początku nie jestem jakimś graficznym estetą i obecna jakość oprawy wizualnej mi nie przeszkadza. Co prawda posiadam w domu telewizor CRT, który mógłbym podłączyć do PS2 i porównać jakość obrazu, ale jestem na tyle leniwym człowiekiem, że jest to mało prawdopodobne.
[Obrazek: PaultheGreatPL.png]
Odpowiedz
Telewizor nie ma nic wspólnego z ilością FPS czy słabym rysowaniem elementów otoczenia. W przypadku PS2 od telewizora zależy wygładzanie krawędzi, w przypadku komputerowych kart graficznych nazywa się to antyaliasingiem. Telewizory LCD mają to do siebie, że wyświetlają obraz dokładny co do piksela co w przypadku konsol starszych generacji sprawia że obraz wygląda jak sałatka z pikseli. Chyba największą różnice widziałem w grze NFS: Carbon który to na 42' telewizorze LCD był właściwie nie grywalny, natomiast na CRT wyglądał przyzwoicie. Aby na telewizorze LCD osiągnąć efekt podobny do kinsekopa należy w opcjach telewizora zjechać z ostrością obrazu właściwie do zera.

Oprócz wygładzania, elementem różniącym telewizory LCD od CRT jest efekt smużenia który w przypadku kineskopów właściwie nie występuje.

Odpowiedz
Chyba, że używasz kabla component, poprawia trochę rozdzielczość, nasycenie kolorów i czerni itp.
Mimo wszystko ja używam konsoli na 10 letnim telewizorze Samsung 25". Na mały pokój jest świetny, a jeszcze lepszy gdy w ustawieniach gry ustawisz 60Hz zamiast 50.
Odpowiedz
To prawda, stary Daewoo nie obsługiwał 60Hz a muszę przyznać, że widać różnicę. Podaj model telewizora jaki masz, może komuś się przyda.

Odpowiedz
Ja przed używaniem LCD, grałem na kineskopie Finlux 21'. Po podłączeniu kabla RGB obraz miażdżył.
[Obrazek: Toonsil.png][Obrazek: 76561198009500616.png]
Nie pomagam na PW ;)

Odpowiedz