bucząca plyta
Witam. Od niedawna jestem na nowo szczęśliwym posiadaczem ps2 (slim) Konsola nowa, oczywiście nieprzerabiana. Zostało mi pare gier z dawnych lat i z jedną mam problem - chodzi o Worms Blast - gra ładuje się ok, ale płyta straszliwie buczy. Stan płyty jest bardzo dobry (minimalne ryski widoczne pod mocne światło). Czy to może w jakiś sposób być niebezpieczne dla konsoli, czy po prostu z niektórymi płytami tak jest? (to jedyna "niebieska" plyta jaką mam - możliwe, że to ma coś do rzeczy). Z góry dzięki za wszelkie rady :)
Odpowiedz
Głośniejszy dźwięk może być spowodowane tym, że jest to płyta CD i po prostu kręci się z większą prędkością w napędzie konsoli.
Playstation 2 Slim SCPH-77004, 3xDS2, FMCB
Inne konsole: SMS II, MegaDrive, PSOne, Dreamcast, Xbox, Xbox 360

[Obrazek: XsKg1.gif]
[Obrazek: 1N8cslJ.jpg]
Odpowiedz
Rzeczywiscie jest to CD :) Czyli rozumiem, że poza nieprzyjemnymi efektami dzwiekowymi zadnego zagroszenia dla konsolki nie ma?
Odpowiedz
Nie, nie ma. Po prostu są większe obroty co jest normalną sprawą. Może jedynie trochę wkurzac :P
[Obrazek: Toonsil.png][Obrazek: 76561198009500616.png]
Nie pomagam na PW ;)

Odpowiedz
Wracając jeszcze do tematu to wydaje mi się, że źródłem najgorszego hałasu jest wpadająca w drgania klapka nad płytą. to chyba dlatego jest tak znacznie glosniej niz w "facie". Ktoś preobował kiedyś jakichś domowych sposobów na wyciszenie tej klapki :D?
Odpowiedz
Musisz mieć coś nie tak z klapką, ponieważ to FATy, a nie SLIMy są głośniejsze. Nikt nigdy tego specjalnie nie wyciszał, ponieważ nie jest to jakiś straszny hałas. Są konsole o wiele głośniejsze których się nie wycisza, po prostu musisz nauczyć się z tym żyć :)

Odpowiedz
(21-10-2012, 22:00)Draco napisał(a): Musisz mieć coś nie tak z klapką, ponieważ to FATy, a nie SLIMy są głośniejsze. Nikt nigdy tego specjalnie nie wyciszał, ponieważ nie jest to jakiś straszny hałas. Są konsole o wiele głośniejsze których się nie wycisza, po prostu musisz nauczyć się z tym żyć :)

Konsola to nowka (na gwarancji) wiec nie powinno byc nic z klapka nie tak. Możliwe ze jest jakos za luzno zamocowana? Da się to jakos dokrecic?
Odpowiedz
Skoro to nówka to znaczy że po prostu jesteś przewrażliwiony. Tak to powinno działać.

Odpowiedz
(22-10-2012, 13:48)Draco napisał(a): Skoro to nówka to znaczy że po prostu jesteś przewrażliwiony. Tak to powinno działać.

Możliwe :P Jeszcze zaznacze, że najgorszy hałas zaczyna się dopiero po paru minutach grania. Przycicha na moment jesli sie przycisnie lekko klapke. Sproboje to nagrać i wrzucić gdzieś, aby dokladnie pokazać o co chodzi. Hałas znacznie się też zmniejsza, gdy postawie konsole pionowo - ale jako, że w zestawie nie było podstawki tak jak przy fatach, ani nie ma otworu na okrągłam podstawke jak w starszych slimach to nie wiem czy ten model w ogóle można tak ustawiać.
Odpowiedz
Konsole można tak stawiać, nawet na oficjalnych materiałach promocyjnych PS2 SCPH-9000x stoi w pionie na podstawce. Do FATów nie dołączano podstawki w zestawie (chyba że jakieś promocyjne komplety), duża czarnulka z powodu swoich rozmiarów lepiej trzymała się w pionie niż PS2 Slim. Moja SLIMka też długi czas stała w pionie (z powodu braku miejsca na półce) bez podstawki, jednak stała przy ściance półki i była podparta drugim padem aby się nie przewróciła, ponieważ o to nie trudno w przypadku SLIMa.

Odpowiedz