Recenzje gier z PSX by mdv
Eh... stary dobry szarak. Ostatnio mój spity mózg reanimował kumpel (nick tutaj Simion), który od lat gwa... mole... używa mojego antycznego PSXa do swoich niecnych celów :P Jego stękanie o renowacji, czy coś tam mojego szaraka sprawiło, że powróciłem do starych dobrych gier - zaczęło się od Harvest Moon, a skończyło się na planach stworzenia całej serii klipów o najlepszych grach z tejże konsoli.

Na kanale posiadam również klipy z wielu innych gier, starszych, nowszych, przeglądarkowych, singleplayerowych... i tak dalej, jednak chyba seria o PSXowych hitach będzie największa.

Zapraszam do oglądania i oceniania, regularnie po wrzuceniu będę dodawał nowe.

(niestety syfny silnik nazwany MyBB nie obsługuje wrzucania klipów w HD albo w 16:9)

Plany:
- Parasite Eve 1 (upload 11 lipca)
- Parasite Eve 2 (upload 12 lipca)
- Crash Bandicoot (upload 14-15 lipca)
- MediEvil (upload 16-17 lipca)
- Crash Team Racing (upload 18-19 lipca)
Odpowiedz
I czemu nikt się nie wypowiada skoro zyskaliśmy nowego, mam nadzieję regularnego, fana PSX? Pewnie czekacie znowu, aż ja się wypowiem ;D Obejrzałem recenzję "Harvest Moon" i mimo, że to zupełnie nie mój typ gry to mnie zaciekawiłeś. W tych 7 minutach zawarłeś naprawdę sporo przydatnych informacji. Filmikowi jako całości też nie mam zbytnio czego zarzucić - słychać cię wyraźnie, opisałeś większość elementów gry (a na pewno tych najważniejszych), a i pokusiłeś się o swoją ocenę, a na końcu małe podsumowanie.

Z niecierpliwością wyczekuję następnych recenzji, bo nie ukrywam, że podane przez ciebie tytuły mnie dużo bardziej interesują aniżeli jak to nazwałeś "gra farmerska". No i ciekaw jestem czy dasz radę utrzymać takie wydawać by się mogło nawet zabójcze tempo (1 recenzja-filmik mniej więcej co 2 dni). W każdym razie życzę powodzenia i zapraszam także do udzielania się w tematach ;)
You wanna play games? Okay, I'll play with you. You wanna play rough? Okay! Say hello to my little friend!

[Obrazek: montana_pl89.png]
Odpowiedz
Nowego?
Regularnego?
Bluźnisz adminie drogi, jakiego nowego, skoro PSXa klepałem jak większość robiła jeszcze w pieluchy :P Weterana bracie, staaaarego weeeeeeterana, który wyrżnął chyba kilkadziesiąt padów na swoim szaraku, a do eksplozji doprowadził kilka mega drogich jak na tamte czasy 8-megowych kart :P < tu wstaw jeszcze z 10 zdań pierdół o wyższości swojego weteranizmu nad dzisiejszymi graczami > Bo widzisz, tak to jest jak się od roku pańskiego 93 spędza niemal non stop czas przy kompie, amidze, komodorze, plejaku i tak dalej...
Swego czasu szaraka potrafiłem nawet targać przez pół osiedla do Simiona, tego starego zgreda znam od parunastu lat.

Z audio to bym się kłócił. Mogłoby być lepiej, gdybym posiadał lepszą kartę dźwiękową - mikrofon zmieniałem trzykrotnie, zawsze efekt jest ten sam - delikatnego szumku w tle. Po nałożeniu efektu odszumienia jest ok, ale głos jest taki jakby... jakbym gadał z gaciami na głowie.

Odnośnie tempa - Parasite Eve 1 jest już gotowe do uploadu, ale czekam na poranek, by nie spamować ludziom powiadomieniami :P Również dzisiaj udało mi się lekko zapgrejdować sposób nagrywania do takiego stopnia, że nie będzie już takiej czarnej otoczki oraz jakość dźwięku z samej gry powinna być lepsza. Przykładowo w MGS nie słychać strzałów czy eksplozji. Również buuuustnąłem nieco konfigurację, udało mi się znaleźć takie rozwiązania by nagrywać grę w chyba 2-3x lepszej jakości. Przykład po napisach początkowych z Parasite Eve 2 - w standardzie w ich tle widać pikselowaty cień, jeżeli odpalimy emulator w pewien sposób ten cień jest gładziuchny jak lekko kanciasta pupa niemowlęcia. Bawienia się była z godzina, ale kojarzy mi się o 23:35 z 2 promilami we krwi tylko jedno:

[Obrazek: 2hzl8xi.jpg]

Zawsze staram się by klip był dłuższy niż 7 minut, tak do 10 w zależności od gry. Jeżeli jest to tytuł stary, to max 10 by nie zanudzić słuchacza. Z drugiej strony sam bym więcej niż 10 nie wymyślił... Jedynymi tytułami na moim kanale, które zasługują na ponad 10 to Diablo III i Skyrim (z dodatkiem Downguard, premiera klipu koło 25-30 lipca). Wybaczcie mi również intro z własnej strony WWW, ale prawie nigdy nic nie robię "charytatywnie" :)
Odpowiedz
Skromny i pełen ogłady jak zawsze...
[Obrazek: playstation_blood_by_fuckinsick-d4cdnkd.gif][Obrazek: arhplus.png][Obrazek: playstation_blood_by_fuckinsick-d4cdnkd.gif]
Odpowiedz
Parasite Eve 1 dodane ;) Teraz pracuję nad dwójką. Muszę się co najmniej dobić do sceny z prysznicem ^^
Odpowiedz
Planujesz reckę pierwszego Silent Hill? :)
Odpowiedz
mdv napisał(a):Nowego?
Regularnego?

Oczywiście miałem na myśli nowego na forum ;)

mdv napisał(a):Z audio to bym się kłócił. Mogłoby być lepiej, gdybym posiadał lepszą kartę dźwiękową - mikrofon zmieniałem trzykrotnie, zawsze efekt jest ten sam - delikatnego szumku w tle. Po nałożeniu efektu odszumienia jest ok, ale głos jest taki jakby... jakbym gadał z gaciami na głowie

Nie jestem zboczeńcem, jeżeli chodzi o ten aspekt. Grunt, żeby było wyraźnie słychać słowa składające się na zdania. Tylko tyle i aż tyle, nad szumami się nie zastanawiam wtedy ;D

Co do tempa to jak będziesz je utrzymywał to w ciągu roku omówisz najciekawsze tytuły na PSX, a 2 czy 3 latach niemal wszystkie gry na szaraka ;D Widzę też, że lubisz długie wypowiedzi pisać, to się chwali.

You wanna play games? Okay, I'll play with you. You wanna play rough? Okay! Say hello to my little friend!

[Obrazek: montana_pl89.png]
Odpowiedz
Parasite Eve 2 dodane :) Na dniach zaczynam jazdę z Crashem, chyba wezmę 3 części w jeden klip 10-15 minutowy, bo w sumie co w tym crashu omawiać. Crash to Crash :D
Odpowiedz
Masz w planach recenzję Tony Hawk's Pro Skater 2 ?
[Obrazek: Toonsil.png][Obrazek: 76561198009500616.png]
Nie pomagam na PW ;)

Odpowiedz
Planów jest sporo, a moja doba podobnie jak twoja, czy co ciekawe Kratosa też... ma 24 godziny. Póki co zastanawiam się nad planem na aktualny miesiąc - Crasha klepię teraz, mam jeszcze Medievil na dysku oraz 2 bardziej nowoczesne gry w planach (ArmaII/DayZ oraz Skyrim/Dawnguard). Crash i Medievil to jest kwestia paru godzin roboty, gorzej z nowymi tytułami które wymagają nieco więcej czasu. Dla DayZ poświęcę pewnie z 15 minut, zaś dla Skyrima mam zamiar poświęcić AŻ godzinę. To jest w cholerę dużo, tym bardziej, że nagrywam tekst mniej więcej czytany, a nie zaś "z żywca na pałę". Średnio 1 PSXowa gra + klip to dla mnie jeden wolny dzień. Takich, które mógłbym poświęcić wyłącznie na giercowanie i montowanie aktualnie mam jeszcze 3 w ciągu następnych 16 dni. Zobaczymy, może i będzie :) Chociaż bardziej stawiałbym na tytuły zapomniane lub takie, które odeszły na honorową wartę - Tony Hawk znany jest doskonale po dziś dzień, a np. jakbym powiedział "Crash Bandicoot" to pamięć o tej grze mają powiedzmy osoby z wiekiem +20. Takie tytuły bardziej mnie póki, co interesują :)
Odpowiedz