Kompatybilność podzespołów
Witam, czy znajdę tutaj na forum taką osobą (w tobie nadzieja Draco :D), która potrafiłaby ocenić czy części jaki chcę włożyć do składanego od zera komputera będą w pełni kompatybilne?

Płyta Główna: Gigabyte G1.Sniper 2
Procesor: INTEL CORE i5-3570K 4x 3,4GHz
Pamięć ram: Myślę że 8 GB spokojnie mi starczy
Karta Graficzna: GeForce GTX 560
Zasilacz: ATX 620W PFC 12cm

Jeśli któryś z podzespołów wydaje się wam kiepską inwestycją i polecilibyście jakiś zamiennik to byłbym wdzięczny za informacje.
[Obrazek: 302yo9f.png] [Obrazek: beznazwyjo.png]
Gibson Les Paul Zakk Wylde Buzzsaw Custom Orange Studio...
Fight For Thor...

Odpowiedz
Więc tak. Do niczego specjalnie się nie doczepię lecz podaj model zasilacza, który masz zamiar tam dać, bo ATX 620W PFC 12cm mówi tylko tyle, że jest to zasilacz No Name, który może wysadzić Twój PC.
[Obrazek: Toonsil.png][Obrazek: 76561198009500616.png]
Nie pomagam na PW ;)

Odpowiedz
Podaj jeszcze parametry pamięci RAM bo to bardzo ważne. Pamiętaj że najważniejszą częścią komputera nawet przed płyta główną jest zasilacz więc nie wolno Ci sugerować się jedynie mocą, a tym bardziej wyglądem. Najlepiej rozglądaj się za Taganem ewentualnie OCZ i w sumie nic innego. BeQuiet może być sugerowany jako dobry zasilacz ale ja już się na nim nieźle przejechałem. Szukaj zasilaczy o mocy 600-650W, oczywiście większa moc nie będzie przeszkadzała ale 600W jest wystarczające. Bardzo ważna uwaga, wspomniane 600W np w Taganie nie równa się np 600W w I-Boxie czy Mustangu.

Karta grafiki to nie tylko chipset ale także firma produkująca ją. Zacznę jednak od chipsetu, od zawsze byłem fanem nVidii i zawsze używałem tylko kart tej firmy, jednak po ostatnie przygodzie z 8900GE i 9800GT chłopacy z serwisu wybili mi z głowy te karty, szczególnie te z serii 9000. Warto przed zakupem dowiedzieć się co nie co na temat awaryjności danego chipsetu. Oczywiście oprócz chipa tak jak wspomniałem ważna jest firma produkująca kartę. Szerokim łukiem omijaj Palita, Gainwarda i MSI. Godnymi polecenia będą Asus, Gigabyte, EVGA. Z tańszy, a dobrych można zdecydować się też na Galaxy ale to w ostateczności. Z tego co patrzyłem to wszystkie karty 560 mają chłodzenie aktywne, jednak może się zdarzyć że jakaś firma wypuściła taki układ z chłodzeniem pasywnym żeby był najtańszy na rynku. Omijaj takie wariacje szerokim łukiem (nawet Gigabyte kiedyś robił takie sztuczki) ponieważ tak czy siak przy takich kartach jest napisane że należy dołożyć do nich chłodzenie aktywne bo w przeciwnym wypadku reklamacja nie będzie uznawana.

Kupujesz procesor który pracuje wg Intela w temperaturach około 50-60 stopni. Przy takiej ilości ciepła rozejrzał bym się na Twoim miejscu za dużą obudową żeby w środku było chłodniej. Nie wiem jak Ty ale ja nie lubię obudów które świecą mają szyby itp. dlatego wszystkim polecam ciężkie jak kamień i brzydkie jak diabli obudowy Chifteca, szczególnie Big Tower jeśli ma się miejsce. Jeśli będziesz zakładał dodatkowe chłodzenie do swojej obudowy to też się odezwij ponieważ przy takich zabiegach należy pamiętać o tak prozaicznej rzeczy jak równowaga ilości powietrza wpływającego i ilości powietrza wypływającego z obudowy.

Podzespoły które podałeś pasują do siebie, pamiętaj o tym co Ci napisałem a wszystko będzie działało jak marzenie.
Playstation 2 Slim SCPH-77004, 3xDS2, FMCB
Inne konsole: SMS II, MegaDrive, PSOne, Dreamcast, Xbox, Xbox 360

[Obrazek: XsKg1.gif]
[Obrazek: 1N8cslJ.jpg]
Odpowiedz
Draco, akurat Be Quiet to bardzo dobra firma. Aktualnie używam modelu Pure Power l7-530w i sprawuje się świetnie. Z dobrych firm "zasilaczowych" wymienię jeszcze Pentagram, Chieftec/Delta czy Modecom. NVidia - hmm, masz rację. Karta mojego brata (9800GT ASUS) także lądowała w serwisie cztery razy. Nowa seria kart od zielonych GTX460, GTX430 itd. to bardzo dobry wybór. Używam w/w GTX460 od ASUSa w wersji 1Gb od ponad 2lat i działa znakomicie. Myślę, że kupując wyższy model, który podałeś także będziesz zadowolony. Polecam karty ASUSa, EVGA czy Gigabyte. Gorzej jest z kartami, które wymienił Draco. Co do obudowy, to racja - duża powinna być. Dodatkowo, jeżeli starczy funduszy, kup dodatkowe wentylatory do obudowy, aby zapewnić wywiew ciepłego powietrza poza obudowę oraz nowe chłodzenie do procesora. Z boxowymi rożnie to bywa i potrafią być głośne przy większym obciążeniu. Zasilacz tak jak powiedziałem. Musi być dobrej firmy i wytrzymywać obciążenie. Inaczej stracisz cały komputer w przyszłości. Kilka efektów właśnie takich bez markowych zasilaczy:
[Obrazek: 4698720000_1325942426.jpg][Obrazek: 2064712200_1325942428.jpg][Obrazek: 3630112500_1325942430.jpg]

Pozdrawiam ;)
Nie pomagam na PW ;)

Odpowiedz
Ten zasilacz znalazłem na allegro w jakimś zestawie całego komputera, nie było napisane nic więcej. Z tymi No-name'ami kilka razy w sieci się spotkałem i większość internautów kategorycznie zabraniała ich kupować ze względu na masę uszkodzonego sprzętu. Myślę że zasilacz jakiejś w miarę znanej firmy o mocy mniej więcej 650 watów byłby dobry, mogę się mylić :D Jeśli chodzi o obudowę to miejsca mam od groma i jeszcze więcej, mam sporą powierzchnię, która jest dodatkowo chroniona przed jakimiś niechcianymi wypadkami. Wiadomo że nie będzie mnie stać na obudowy od coolmastera za 6 stówek czy coś w tym stylu, nie ma dla mnie znaczenia design, chcę żeby była jak najbardziej wydajna w połączeniu z tym co jest w środku i miała wystarczająco dużo miejsca aby zachować odpoweidni porządek w środku. Zainteresowała mnie w pewnym stopniu obudowa ATX A4TECH X7-C1 LEVEL 2 Z informacji jakie zostały podane przy opisie produktu wynika że mogę zamontować tam kartę graficzną o wielkości do 27cm... Nie mam pojęcia czy to wada czy to zaleta, 12cm wentylator na froncie oraz dodatkowe miejsce na wentylatory na panelu bocznym oraz na 12cm z tyłu. Jest jeszcze na chłodzenie wodne ale nie mogę pozwolić sobie finansowo na takie smaczki.

[Obrazek: 4.jpg]
[Obrazek: 3.jpg]

Nie sugerowałem się w tym wyborze absolutnie wyglądem czy nazwą. Zobaczyłem ciekawe rozwiązania wewnątrz i na zewnątrz, w środku miejsca na dyski twarde i napędy mamy umiejscowione zaczepami, bez śrubek a klatkę pod można chyba wyjąć, tak mi się zdaje. No i ta możliwość dodatkowego wentylowania + zasilacz umiejscowiony na dole i cała konstrukcja osadzona na solidnych nóżkach z wentylacją od dołu. Jeśli chodzi o czystość sprzętu to dbam o nią i komputer czyszczę raz w tygodniu przynamniej i myślę że nie byłby to dla mnie kłopot utrzymać tego wszystkiego w idealnym stanie.

493 mm x 490 mm x 250 mm

Myślę że najpierw powinienem zaopatrzyć się w odpowiednią obudowę, i zacząć składanie komputera od tego no i od zasilacza, to będą moje dwa priorytety początkowe. Jeśli chodzi o ram to 1600 wchodzi w grę, firma... Może coś od kingstone'a, nie jestem jeszcze pewien i chciałbym poradzić się kogoś bardziej obeznanego w tych tematach jak na przykład Draco.
Fight For Thor...

Odpowiedz
Płyta i procek są super do tego bym dobrał;
Pamięci:
Kingston HyperX 2 x 4GB 1866MHz
Zasilacz: (tu możesz pogrymasić ale: Zalman, Chieftec, OCZ, Seasonic i to w co najmniej 600W, natomiast raczej ModeComm i te super wyciszane sobie daruj) Ta kolejność to przypadkowa, po prostu są to moje sprawdzone preferencje. Bazuję generalnie na tych 4 chyba że ma być tanio :D
Enermax Revolution 85+ 920W
Co do kart graficznych no tu jest też w zasadzie dobry wybór ja ostatnio przerzuciłem się na Radeony pod względem wydajności są troszkę lepsze niż GF z podobnej półki, oczywiście w grach.
Odpowiedz
Płyta i procek z całego zestawu są najdroższe więc trzeba będzie trochę pieniędzy uzbierać :D
Fight For Thor...

Odpowiedz
A kto mówił że będzie tanio :D
Można też wybrać taniej:
Procesor i5-2500K
Płyta jakaś z Z68 (Gigabyte lub Asus)
Też by był dobrym zestawem, ale dużo tańszym :P Bo zanim na tamten nazbierasz to może już wyjść coś nowszego i znowu będziesz myślał :D
No i jak Draco pisał: w sumie obudowa jest najważniejsza tu, najlepiej z bocznym wsuwaniem dysków jak znajdę link do jakiejś to Ci podeślę, ja mam Chiefteca z panelem dotykowym i bocznym wsuwaniem HDD i sprawdza się super.
Tak wygląda miejsce na dyski:
[Obrazek: 11770DSC_0090.jpg]
Odpowiedz
Jeżeli chodzi o obudowę, to ta posiada możliwość bocznego wsuwania dysków. Sam ją posiadam i w zestawie dostajemy jeden wentylator na tył ;)
Nie pomagam na PW ;)

Odpowiedz
Jeśli chodzi o tą obudowę co wam podesłałem to rozumiem że nie ma co do niej żadnych zastrzeżeń i mogę ją bez problemu nabyć?
Co do tego procesora, to w porównaniu z 2500k, który z nich jest lepszy? Sprawdzałem wydajność karty graficznej na YouTube i powiem szczerze że jak na taką cenę to jestem pod wielkim wrażeniem, ludzie grający na maksymalnej rozdzielczości i ultra settings w Battlefield 3 bez problemu mają minimum 40 FPS, ja i tak korzystać będę z rozdzielczości 1280x720 przystosowanej do mojego monitora jak i zarówno YouTube'a
Fight For Thor...

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości