Nie pasujące płyty.
Już dawno chciałem zapytać o to na forum, problem zawsze mnie dziwił.
Do mojego PS2 nie pasują niektóre marki płyt. Co to znaczy nie pasują? Verbatimy wchodzą idealnie, nie ma problemu z wsadzeniem ich do konsoli. A gdy kupię np. Sony, nie chcą wejść na koło obrotu talerza. Ząbki nie chcą uchwycić płyty. I nie dotyczy to tylko płyt Sony, testowałem różne marki i problem występował przy kilku.
Głupio mi było pytać na forum, no bo jak płyta może nie pasować. Zapytałem więc raz o to kolegę - odpowiedział że taki sam problem miał z jednym oryginałem, w efekcie czego od wpychania na siłę, ukruszyło mu się kółko w płycie.
Teoretycznie mi to nie przeszkadza bo i tak zawsze używam Verbatimów, ale nutrtuję mnie to pytanie, a nie znalałem o tym informacji na necie.
Wychodzi na to, że kółka na płytach mają minimalnie różniące się średnice?
Odpowiedz
Nie mają różnic. Wymiary i waga wszystkich płyt kompaktowych (CD, DVD, HD-DVD, Bluray, GD-ROM itd.) są ustandaryzowane i każda płyta powinna mieć:
  • grubość 1,2 mm
  • wagę w przedziale 15-20 gram
  • otwór wewnętrzny o średnicy 15 mm
  • przestrzeń zapisu danych pomiędzy 25,a 58 mm (86.05 cm²)

Parametry te są nie zmienne i każda firma produkująca nośniki w standardzie compact disc powinna się ich trzymać. Kluczowym słowem jest tu słowo "powinna", nie każda fabryka i nie każdy producent trzyma się ściśle wytycznych, zwłaszcza że płyty stały się tak tanim nośnikiem, że przestano tak bardzo zwracać uwagę na jakość ich wykonania. Producenci idący na ilość, a nie na jakość nie zaprzątają sobie głowy zbyt częstą regulacją maszyn, żeby produkowane płyty trzymały się ściśle standardów, a co za tym idzie trafiają się nie raz całe partie płyt które w mniejszy lub większy sposób odstają od wzorca.
Playstation 2 Slim SCPH-77004, 3xDS2, FMCB
Inne konsole: SMS II, MegaDrive, PSOne, Dreamcast, Xbox, Xbox 360

[Obrazek: XsKg1.gif]
[Obrazek: 1N8cslJ.jpg]
Odpowiedz
Myślę że nietrzymanie się tych standardów spowodowane jest brakiem konieczności tworzenia "idealnych" płyt.
Kiedy ostatnio widzieliście odtwarzacz płyt taki jak jest w PSX i PS2? Chyba jeszcze tylko discmany miały coś podobnego. No i niestety wystarczą minimalne odchyły żeby płyta już nie weszła na taki uchwyt :/.

Spróbuj jeszcze kiedyś wymienić kółeczko na jakieś z innego modelu. Raczej to nie pomoże ale innych pomysłów nie mam :P.

PS: Tak z czystej ciekawości, jaki masz model PS2?
[Obrazek: playstation_blood_by_fuckinsick-d4cdnkd.gif][Obrazek: arhplus.png][Obrazek: playstation_blood_by_fuckinsick-d4cdnkd.gif]
Odpowiedz
Z tego co napisał wnioskuje ma SLIM'a.

Odpowiedz
(29-02-2012, 23:34)Draco napisał(a): Z tego co napisał wnioskuje że ma SLIM'a.

Tyle to się sam domyśliłem X)
Slim miał kilka modeli co nie jest tajemnicą. Pomyślałem że niedokładność w produkcji mogła być po drugiej stronie i to kółeczka są minimalnie za duże (a to z kolei może być powiązane z modelem).
Raczej wątpliwa teoria ale już różne dziwa widziałem.
[Obrazek: playstation_blood_by_fuckinsick-d4cdnkd.gif][Obrazek: arhplus.png][Obrazek: playstation_blood_by_fuckinsick-d4cdnkd.gif]
Odpowiedz
Napędy płyt były identyczne, różniły się tylko zastosowanym laserem. Sony zrobiło wszystkie napędy poprawnie, po pierwsze dlatego że to oni są autorem lub współautorem większości standardów płyt więc trzymają się najwierniej standardów. Poza tym inne wymiary naraziło by Sony na ogromne straty gdyby okazało się że do konsoli nie pasują starsze gry i filmy lub płyty pękają z powodu złego zamocowania w napędzie. Dlatego wątpię żeby Sony źle zrobiło sprzęt za kilkaset dolarów, prędzej to jakieś chińskie firmy produkujące nośniki za 5-10gr (bo tyle kosztuje produkcja płyty po odjęciu marż pośredników i podatków w Polsce) produkują niedokładne nośniki.

Odpowiedz