Sposób na uruchamianie homebrew (a także backupów), czyli CFW 3.55 Kmeaw
Co nam będzie potrzebne?

Przede wszystkim oryginalny firmware 3.55 od Sony - do pobrania tutaj.
Uwaga! Custom firmware instalujemy TYLKO I WYŁĄCZNIE na oryginalny firmware 3.55 od Sony - w innym przypadku grozi nam to uwaleniem konsoli (popularne zwane "brickiem"). Jeżeli masz starszy soft, należy go zupgrade'ować do 3.55.

Jeżeli masz firmware w wersji 3.56, 3.60 - możesz w tej chwili przestać czytać. Na chwilę obecną nie jest możliwy downgrade z tej wersji firmware, nie ma także CFW.

Plik PS3UPDAT.PUP przerzucamy na pendrive (FAT32) do folderu PS3/UPDATE/PS3UPDAT.PUP (prościej pisząc, ścieżka do pliku ma wyglądać tak: dev_usb0/PS3/UPDATE/PS3UPDAT.PUP).

Instalujemy OFW3.55 na naszej konsoli:
- wkładamy PD wiadomo gdzie
- z zakładki "Ustawienia" wybieramy "Aktualizacja systemu"

[Obrazek: cfw_01.jpg]

- następnie "Aktualizacja przez nośnik danych"

[Obrazek: cfw_02.jpg]

- oczywiście akceptujemy treść licencji
- system się zaktualizuje i uruchomi ponownie.

Teraz czas na ściągnięcie CFW3.55 Kmeaw - tutaj.

Gdybyście nie byli pewni, czy plik ten jest właściwy (ryzyko bricka!), porównajcie sobie sumy kontrolne plików z OFW i CFW (służ do tego np. program HashTab):
Kod:
Oryginalny OFW MD5: ca595ad9f3af8f1491d9c9b6921a8c61
Custom CFW MD5: 2be5e87a22bf1e7f48e98fcabd38977b

- zmieniamy nazwę naszego CFW na taki, jaki miał OFW, czyli PS3UPDAT.PUP i pakujemy do do folderu PS3/UPDATE/PS3UPDAT.PUP (analogicznie, jak przy instalacji OFW)
- ponownie wybieramy "Ustawienia" -> "Aktualizacja systemu" -> "Aktualizacja przez nośnik danych"
- powinno pokazać się nam takie okienko:

[Obrazek: cfw_03.jpg]

- akceptujemy "licencję"
- pamiętamy, żeby opcja "Wyłącz system automatycznie po zakończeniu aktualizacji" była ODZNACZONA
- klikamy "OK" i czekamy na zainstalowanie się naszego firmware
- jeżeli wszystko poszło zgodnie z planem, w menu "Gra" pojawi nam się magiczna opcja "Install Package Files":

[Obrazek: cfw_04.jpg]

- teraz już możemy odpalać backupy i homebrew na naszej konsoli :)

UWAGA! Jeżeli zobaczycie komunikat, że "nie znaleziono danych do aktualizacji", to sprawdźcie, czy nazwy plików są takie, jak powinny

Jeżeli zobaczycie komunikat, że "zainstalowane jest już najnowsze oprogramowanie" spróbujcie z poziomu Recovery:
- wyłączcie konsolę
- przytrzymajcie przycisk zasilania - konsola ponownie włączy i wyłączy się
- kiedy zostanie wyłączona, ponownie naciśnijcie przycisk włączenia, aż usłyszycie dwa kolejne sygnały
- po usłyszeniu dwóch piknięć zdejmijcie palec z przycisku włączenia
- podłączcie kontrolel kablem, wciśnijcie przycisk PS
- pojawi się Recovery Menu

UWAGA! Nie odpowiadam za jakiekolwiek błędy/brick/YLOD itd. - robicie to na własną odpowiedzialność!!!
Odpowiedz
Fajnie, że ktoś się zajął działem PlayStation 3. Mam już Kmeawa i nie potrzebuję tego poradnika, ale początkującym się przyda. Sam robiłeś screeny? :P

Aha, i znalazłem jeden błąd:

"Jeżeli masz firmware w wersji 3.56, 3.60 - mżesz w tej chwili przestać czytać. Na chwilę obecną nie jest możliwy downgrade z tej wersji firmware, nie ma takżę CFW"

Odpowiedz
Chodzi Ci o literówkę "mżesz"?
Już poprawiłem. Dzięki za spostrzegawczość.
Odpowiedz
Tak, już wszytko dobrze. :)
Trzeba tylko dodać, że na starych modelach FAT (Już nie pamiętam na jakich) występuje duże prawdopodobieństwo bricka, tylko tak mówię, aby nikt potem nie płakał...

EDIT: "- podłączcie kontrole kablem, wciśnijcie przycisk PS " tu chyba też coś nie tak.
Odpowiedz
zapewne chodziło o kontroler.

Te modele FAT to z 256MB NANDem. Chyba jedne z pierwszych(80GB i 160GB już mają 16MB NOR). Piszę chyba, bo nie jestem pewien.
[Obrazek: 4323df4.png]
[Obrazek: 507271.gif]

Nie pomagam na GG i PW!
Odpowiedz
Jeszcze zapomniałeś dodać o tzw homebrew czyli programach tworzonych przez scenę:
-Gaia Manager i podobne menadżery służące nam do zarządzania/kopiowania/uruchamiania kopii zapasowych gier
-wspomniany w którymś poście na forum odtwarzacz medialny ShowTime
-serwer FTP do kopiowania kopii bezpieczeństwa gier np: po LAN z PC

Wszystki ete programy ułatwiają nam pracę na CFW, a niektóre są niezbędne (Gaia, Rogero, Multiman) Instalujemy je poprzez zgranie na pendriva pliku *.pkg, w konsoli wchodzimy na install package files (widoczne na screenie u góry) wybieramy pendriva i instalujemy.
Odpowiedz
Nie zapomniałem, będzie od tego osobny wątek.
PS Gaia i Rogero w tej chwili już się praktycznie nie liczą (szczególnie Gaia).
Odpowiedz
Jak dla mnie są lepszejsze od MultiMana szczególnie Rogero (przynajmniej mi się z niego lepiej korzystało)
Odpowiedz
Chciałbym zadać pytanie (nie ukrywam, że pytanie kolegi:D). Czy aktualizując non stop konsolę, nawet nie wiem jaka wersja teraz jest, to w opisany sposób mógłby sobie wgrać ten firmware, czy coś się pokomplikowało w tej sprawie?
[Obrazek: YU6rXCy.png]

Posiadane konsole:
PlayStation 5 FAT
PlayStation 3 Slim
Nintendo Switch

Aktualnie ogrywane:
Street Fighter 6 
For
za Horizon 5
Cyberpunk 2077
Odpowiedz
Mając firmware wyższy niż 3.56 nie można sobie zainstalować CFW. Jedynym wyjściem jest flashowanie konsoli (E3 Flasher, Progskeet).
Jeżeli kolega chce pograć w nowsze gry, może zaopatrzyć się w dongle True Blue (oczywiście jest to jak najbardziej nielegalne).
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości