Elf Pack - zbiór najlepszych programów na PS2
Z exploitami zawsze są wyrzeczenia i kombinacje, nie inaczej jest z FMCB i ESR, który pierwszy projektowany jest z myślą uruchamiania programów z karty bądź usb, a drugi do uruchamiania gier w trybie w którym nie powinny się uruchamiać. To nie wróży dobrze kompatybilności z homebrew z płyty i w dodatku przez cały łańcuch różnych loaderów. Nie testowałem płyty nigdy na FMCB (po za tym czy uLE się odpala i działa (na szczęście wszystko jest z nim ok)) ponieważ mam modchip. Ale nawet, jeśli masz problem np. ze SNES-Station to i tak nic na to nie mogę poradzić bo wymaga to zmian w kodzie SNES-Station.

Z tego też względu ELF-Packa czy AIO należy traktować bardziej jako płytę-matka, rescue media czy jak to tam nazwiemy, niż launcher programów. To wina głównie sposobu w jaki programy zostały napisane i na czym zostały napisane (kiedyś ps2sdk w ogóle nie pozwalało na inne nośniki niż płyty i sieć, na dodatek najlepiej bezpośrednio).

Jedyne co Ci mogę poradzić to:
1. tak jak w readme, odpalenie najpierw ESR w wersji GUI i włączenie stosownej opcji, dopiero potem odpalenie płyty
2. spróbowanie nowszej wersji emulatora lub innego emulatora (w AIO jest kilka modów SNES-Station v0.9.4 i Snes9x alpha3; szukaj w "cdfs:/CONTENT/applications for PlayStation 2/emulators/platform emulators/")
3. spróbowanie na nowszej wersji FMCB niż 1.8c, czyli najnowszej 1.94 (m.in odpadło trochę kodu związanego z trojanowaniem dvdelf)
4. spróbowanie wyłączenia iop reset w opcjach uLE (nie wiem czy się da ponieważ płyta jest tylko RO)
Odpowiedz
Pytanie - czy przy zastosowaniu SwapMagic (czy też gry 007 Under Fire), i wrzuceniu AIO, konsola zbootuje ulefa??

Chodzi o stworzenie zestawu do awaryjnego instalowania FMCB.
Kolega, który mi wgrywał miał gołego ulefa na płytce, którą wrzucił po SwapMagic, nim wszedł na mass i zainstalował mi FMCB.
Pytanie, czy AIO też tak jest skonstruowane (miałbym i bazę progsow i płytkę awaryjną)...
PS2 Slim-----SCPH-75004
PSP---------2004
Pegasus --- MT777DX - 2szt
Commodore---C64C
Atari---------800XE
Odpowiedz
Bootowalnym programem w AIO jest uLE. Mieliśmy zrobić własny loader/instalator, ale ffgriever się wykruszył, a ja sam to mogę co najwyżej hello world napisać. ;p Także uLE w najnowszej oficjalnej wersji.

Po zabootowaniu AIO, można przejść na:
Kod:
cdfs:/CONTENT/applications for PlayStation2/osd update/Free MCBoot v1.8b/
cdfs:/CONTENT/applications for PlayStation2/osd update/Free MCBoot v1.94/

Wystarczy skopiować na "mass:/" wybrany folder lub jego zawartość i odpalić stamtąd instalator (można też od razu z płyty, ale v1.8b na pewno nie znajdzie wtedy zasobów, więc bez sensu; czy 1.94 też ma ten błąd tego nie wiem). Dwie wersje dlatego, że 1.94 ma problemy z uruchamianiem programów na niektórych (albo i większości) modchipów, więc niektórzy wolą mimo że uboższy to 1.8b.
Odpowiedz
Ooooo totototo chodziło :)
Po prostu chce zrobić komplet płyt do ratowania rozwalonego FMCB
Rozumiem, że wypalone AIO wrzucone po SwapMagic (lub 007) odpali uLE.
To wystarczy... Doczytałem, że instalka FMCB nie ruszy z płytki tylko trzeba na mass przerzucić... ale to chwila...
Ważne, że ten komplet ratuje sytuacje... :)
PS2 Slim-----SCPH-75004
PSP---------2004
Commodore---C64C
Atari---------800XE
Odpowiedz
Przez Swap Magic tak, ale nie grę*. AIO to taka płyta matka. Kilka programów jest dopisana do menu w uLE, ale generalnie to i tak jest do buszowania po nośniku. To samo na komputerze.

Przypominam, że ten FMCB będzie możliwie najbardziej goły, a resztę będziesz mógł dograć po instalacji. AIO odpalisz też przez ESR, tylko nie próbuj patchować ESR Disc Patcherem, tak zrobiłem aby nie trzeba było.

*ten trick polega na tym, że robisz kopię gry, ale podmieniasz w niej zewnętrzny plik wykonywalny, który uruchamia gra (aktualny jest w RAM, więc będzie działać dalej po wyjęciu płyty). Więc tuż przed jej uruchomieniem podmienia się płytę na spreparowaną (tak aby Mechacon nie wiedział, że tacka została wysunięta/klapa otwarta), gra nie wie że uruchamia uLE i na tym polega owy trick. AIO nie odpali bo musiałby ten plik znajdować się w tym samym miejscu i mieć tę samą nazwę. Ale powiem Ci, że to jest ciekawy pomysł - można by tak spreparować symlinki w ISO9960 do różnych plików różnych gier, aby można było tak swapować! Kurde, genialne! Czemu na to wcześniej nie wpadłem? :D
Odpowiedz
Cieszę się, że moją niewiedzą doprowadziłem do ciekawego odkrycia ;)

Trzeba mieć ori 007 i zrobić kopię 007 z podmienionym plikiem (podszytym uLE pod plik gry).
Chodzi o to, że 007 idzie kupić za 15zł, a Swap robi się drogi i nieosiągalny...

Na tą chwilę "zabezpieczać się" będę zamówioną już drugą kartą pamięci w szafie z gołym FMCB, ale domyślnie chciałbym sobie zrobić "ratunkowy zestaw startowy 007 My name is uLE" ;)
PS2 Slim-----SCPH-75004
PSP---------2004
Commodore---C64C
Atari---------800XE
Odpowiedz
To nie jest odkrycie tylko pomysł, że mógłbym do AIO dodać taką funkcjonalność. ;)

A przetestowałbyś taki swaptrick? Symlinków w ISO9660 nie da się chyba zrobić, ale pomyślałem, że aby nie dublować uLE i jego konfiguracji mógłbym użyć programu, który by po prostu odpalał "cdfs:/AIO.ELF". Tylko nie wiem czy to zadziała (w teorii powinno bez problemu), ale nie mam żadnej z tych gier a mój napęd też nie jest w najlepszym stanie (odpala płyty raz na kilka razy).
Odpowiedz