Kilka poprawek
Na forum ostatnio znalazłem kilka błędów lub małych rzeczy do poprawienia.

1. Automatyczne zmniejszanie obrazków - niektórzy wstawiają tak wielkie obrazki, że forum rozłazi się na wszystkie strony. Tu coś znalazłem plus tłumaczenie

2. Poprawka dotycząca przeczytanych postów w poddziałach. Występuje taki problem, że mimo przeczytania postów ikona działu dalej pokazuje, że są tam nieprzeczytane posty. Dzieje się tak tylko w działach z poddziałami. Niby tu znalazłem poprawkę, ale akurat do naszej wersji nie ma (aktualizacja forum pewnie odpada).

3. Powiadomienie o pw bez odświeżania strony. Myślę, że dosyć przydatny plugin -> klik

4. Funkcja spoiler niestety nie działa tak jak powinna. Albo nie można go otworzyć w ogóle albo np. treść posta po otworzeniu spoilera wyświetla się 2 razy mimo, że wszystko jest zrobione w porządku.

5. Problem z podobnymi tematami w poddziałach. Jeżeli jakiś temat jest w dziale, a podobny w poddziale to nie wyświetla się on na dole w "podobnych tematach". Nie mam pojęcia jak to naprawić - próbowałem zmieniać wartość, która określa podobieństwo w jedną czy drugą stronę i niestety nie pomaga.

6. Prywatna wiadomość zaraz po rejestracji do usera np. z ważnymi linkami czy Regulaminem. Teraz chyba czegoś takiego nie ma.

7. Może aktualizacje tych ważniejszych pluginów, bo część zaczyna świrować np. plugin nieprzeczytane posty czasami pokazuje błędne dane.

8. Na koniec ten nieszczęsny panel boczny. Oprócz ostatnich postów, tematów i top userów można wrzucić tam np. okienko z facebookiem, bo w obecnej formie trochę z nim problemów.

Oczywiście nie ma ciśnienia, ale fajnie by było gdyby powolutku dało się zastosować te zmiany ;)
You wanna play games? Okay, I'll play with you. You wanna play rough? Okay! Say hello to my little friend!

[Obrazek: montana_pl89.png]
Odpowiedz
ok, będę po kolei realizował. Trzeba będzie jednak wrócić do tematu aktualizacji forum ;/
Odpowiedz
Do tej puli problemów dorzucam zamulanie forum. Kolejny raz w tym i tamtym miesiącu forum tak muli, że potrzeba anielskiej cierpliwości, żeby siedzieć i przeładowywać strony w oczekiwaniu na załadowanie się.
You wanna play games? Okay, I'll play with you. You wanna play rough? Okay! Say hello to my little friend!

Odpowiedz
ad 1 i 3 dodałem ale trzeba przetestować.
Jak rozumiem to 1 powinna zadziałać również do już istniejących obrazków na forum

edit .

dobrałem się do bazy danych i naprawiłem kilka tabel, możliwe że to poprawi płynność strony . Do obserwacji .

edit 2.

w następny weekend jak mi nic nie wyskoczy zrobimy update forum. O ile o update się nie martwię to może wyjść, że któreś drobne łatki i/lub pluginy nie będą działać. To wyjdzie w praniu i wtedy będziemy łatać w chwili wykrycia :P
Odpowiedz
I pw i zmniejszanie obrazków działa prawidłowo. W przypadku obrazków bardzo dobrze widać to w tym temacie, gdzie wcześniej rozsadzało forum na każdą stronę, a obecnie jest gładko i fajnie ;D

EDIT: A właśnie da radę coś zrobić z nakładką Facebooka na telefonach? Wchodząc z telefonów nakładka ta strasznie przesuwa się i najeżdża na miejsce logowania na forum. Czasami trzeba poświęcić kilka minut na odświeżanie strony, żeby dało radę zalogować się na Facebooku. Tak jest między innymi na Operze mini. Korzystając z komputera z forum i nakładką nie ma żadnych problemów.

EDIT 2: Płynność forum się nie poprawiła. Dalej codziennie po kilka godzin są momenty niesamowitego przeciążenia forum, długie czasy ładowania stron i przycinki.

Odpowiedz
Kolejne problemy i pytania. Forum zaczęło mulić do tego stopnia, że ładowało się w nieskończoność. Strona niby się załadowała, ale ShoutBox już nie. Dezaktywowałem go, a potem ponownie aktywowałem i niby pojawił się, ale nie można w nim pisać (pojawia się komunikat "Nie można wykonać! Spróbuj jeszcze raz!).

Banner z samej góry "wspólniegramy" można zdjąć, bo z tego co widzę domena jest na sprzedaż, czyli strona skapitulowała.

Trzecia sprawa to masowa korespondencja - ostatnio próbowałem wysłać ją normalnie tak jak zawsze, ale jest taki problem, że prawdopodobnie nie dochodzi do adresatów. Być może ma to związek z tym obciążeniem serwera, bo czas, w jakim zostaje wysłana ta masowa korespondencja jest strasznie długi (w porównaniu do np. sytuacji sprzed pół roku kiedy nie było problemów z zamulaniem forum).

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: