Wątek kulinarny.
#31
pizza

Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):

1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 25 g drożdży świeżych
1,5 szklanki letniej wody
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli

Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut).

Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny.

Blachę do pizzy wysmarować oliwą (dodatkową).

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować z nich spody na pizzę, bezpośrednio na blaszce, pozostawiając nieco grubsze brzegi.

Na spód z ciasta wyłożyć sos pomidorowy, następnie nasze ulubione dodatki. Odstawić na około 20 - 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia spodu, choć nie jest to niezbędne - wyrośnięty spód to grubsze, bardziej 'puchate' ciasto.

Piec około 15 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC), choć ja zazwyczaj piekę w niższej temperaturze - około 230ºC (to zależy od piekarnika). Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.

Podawać gorącą.

Przepis na mój ulubiony sos do pizzy:

1 puszka pomidorów, odsączonych
1 łyżka octu balsamicznego
duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu
pół łyżeczki suszonej bazylii lub 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii
pół łyżeczki suszonego oregano lub 1 łyżka świeżo posiekanego oregano
2 duże ząbki czosnku drobno posiekane
duża szczypta soli

Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Ilość tego sosu wystarcza (według mnie) na szczodre posmarowanie 2 spodów ciasta.

Sos można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia, można też mrozić.

Smacznego :-).
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości